DA'91: Geen duurzame toekomst zonder gendergelijkheid
08 Mar 2022, 02:47
foto


Dat Suriname zich in een enorme crisis bevindt is een feit. De ontwikkelingen in de wereld voorspellen dat de uitdagingen alleen groter zullen worden in de nabije toekomst. Een oorlog in Europa heeft nu al consequenties op verschillende vlakken, voor onze samenleving. Vrouwen en kinderen zijn de eerste slachtoffers in oorlogen, maar ook in crises van welke aard ook. Het is ook daarom dat de VN dit jaar voor het thema koos van de rol van vrouwen in klimaatsverandering en het beheersen van rampen die daaruit voortvloeien. Ook in ons land zijn het de vrouwen, vooral zij die hoofdverantwoordelijke zijn voor het gezin, en kinderen die de zwaarste klappen te verduren hebben van de financieel-economische crisis evenals de sociaal-maatschappelijke.

Om deze crisis op alle niveaus, beginnend op het microniveau te boven te komen is één van de eerste vereisten dat vrouwen in staat gesteld worden om al hun talenten te ontwikkelen, vrij en ongelimiteerd, binnen het onderwijs. Dat legt de basis voor een onafhankelijke positie door in staat te zijn je eigen geld te verdienen. Echter ook de werkomgeving dient daarom een veilige, eerlijke en rechtvaardige plek te zijn voor alle vrouwen. De ontwerpwet ‘Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid’, moet daar een goede basis voor leggen en wij hopen dus dat deze wet op een professionele en serieuze manier wordt afgehandeld in onze DNA en dat de goedkeuring, afkondiging en correcte uitvoering niet langer dan strikt noodzakelijk op zich laat wachten. De daarbij behorende actieve bewustwordingscampagne is essentieel. Het zijn deze basiszaken die aangeven dat wij serieus en duurzaam de crisis te boven willen komen. Want hoezeer ook het idee gewekt wordt als de enige antwoorden om succesvol uit deze crisis te komen de traditionele alleen kunnen zijn, blijkt het tegendeel wanneer wij bereid zijn vrouwen volledige ruimte te geven en te stimuleren te participeren in leiderschap en besluitvorming in alle sectoren van de samenleving. Wij zullen dan niet alleen succesvol invulling geven aan Duurzaam Ontwikkeling Doel no. 5 (SDG 5), maar door de versterking van gendergelijkheid, aan alle SDG’s en Agenda 2030.

Gendergelijkheid is noodzakelijk voor een duurzame toekomst voor ons allemaal. De meest recente data tonen ook aan dat er een belangrijk verband is tussen gender, sociale gelijkheid en klimaatsverandering. Zonder gendergelijkheid blijft een duurzaam toekomstperspectief buiten bereik voor ons allemaal. Vrouwen hoeven en willen niet alleen gecategoriseerd worden als slachtoffers van de gevolgen van wanbeleid, maar zij kunnen en willen de drijvende kracht zijn achter de veranderingen die nodig zijn; zij willen en kunnen vele oplossingen, indien de terechte ruimte geboden, aandragen. Zonder de betrokkenheid van de helft van de Surinaamse samenleving is het ondenkbaar dat de juiste oplossingen voor duurzame ontwikkeling van ons land en een gendergelijke samenleving, zullen worden gerealiseerd.

De tijd is nu om ons binnen alle instituten, organisaties, particuliere sector, buurten en in de regering, te committeren aan een rechtvaardige samenleving waarin gendergelijkheid de basis is. Beter nog, het is belangrijk dat wij bruggen bouwen naar elkaar toe en samen optrekken om deze gedeelde belangen te realiseren. Op deze 8 maart zal het DA’91 Vrouwen Forum niet alleen de vrouwen in de partij versterken om actief inhoud te geven aan leiderschap, maar ook verdere stappen zetten om de bruggen te slaan naar organisaties die zich beijveren voor gendergelijkheid en het stimuleren van vrouwen in leiderschap. Alleen met gezamenlijke nationale actie en investeringen in vrouwen, zal de noodzakelijke verandering tijdig plaatsvinden.

DA’91 Vrouwen Forum
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May