Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?
08 Mar 2022, 06:41
foto


De Internationale Dag van de Vrouw is een bijzondere gelegenheid om stil te staan bij en van gedachten te wisselen over de uitdagingen waarmee vrouwen te maken hebben. Behalve dat we als samenleving te maken hebben met polarisatie, racisme en discriminatie, is seksisme ook een veel voorkomend probleem. Seksisme speelt nog altijd een venijnige rol in het gelijkwaardig behandelen van de vrouw.

Hartverscheurende vormen van huiselijk geweld, waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, zijn geen uitzondering meer. Dit geweld legt een grof disrespect voor vrouwen bloot, dat in de huidige maatschappij een gevoelige contradictie met zich meedraagt. Immers, elke man die geweld gebruikt tegen vrouwen - en zich het recht toe-eigent over het leven van een vrouw te kunnen beschikken - is voortgekomen uit een vrouw. Hij is in de ideale situatie ook mede grootgebracht en opgevoed door een vrouw. Ik daag alle vaders, kleinzonen, broers, opa’s, zwagers en zonen uit: spreek je uit tegen elke vorm van geweld en onrecht tegen vrouwen.

Menstruatie-armoede

Op deze dag wil ik ook wat extra aandacht vragen voor het fenomeen, 'menstruatie-armoede'. Iedere menstruerende vrouw heeft er mee te maken. Die krampen in je buik en stemmingswisselingen zijn natuurlijk al erg genoeg, maar wat als je ook nog eens geen geld hebt voor tampons of maandverband? Helaas is menstruatie-armoede ook in Suriname een probleem. Volgens Wikipedia spreekt men van menstruatie-armoede "wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups aan te schaffen die nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen." De Engelstalige term period poverty komt misschien bekender voor, want de afgelopen jaren is de aandacht voor het probleem mede door sociale media, vergroot. Het alternatief? Wc-papier of oude kleren gebruiken. Of tóch die tampons kopen, maar je avondeten overslaan.

Het is een bloedserieus probleem dat meer aandacht behoeft van de overheid en niet gouvernementele organisaties. Ook is het van eminent belang om te stoppen met het classificeren van 'menstruatie' als taboeonderwerp. Wij moeten onze vrouwen niet in de steek laten. Ik accentueer: "Menstruatie-armoede is een bloedserieus probleem." Ik ben voorstander van een 'Nationaal Menstruatie Fonds' dat zich inzet om structureel duizenden pakken maandverband gratis te distribueren aan minderdraagkrachtige vrouwen en dat ook doet aan educatie.

Politiek
Mensen maken de samenleving. Mensen maken cultuur. Mensen veranderen, ontwikkelen, groeien en hun samenleving en cultuur groeit en ontwikkelt zich mee. Door tijd, kennis, ervaring en door groeiende inzichten. Politiek is het middel om die verandering vorm te geven, te realiseren, een bedding te geven en uiteindelijk te verankeren in de structuren van de samenleving.

We hebben nog een lange weg te gaan. Decennialang conservatieve politiek heeft vrouwen achtergesteld op mannen. Vrouwen zijn lang gezien en behandeld als tweederangsburgers. Ik roep de vrouwen die een stem hebben in de politiek op om de 'belangen van de vrouw' te behartigen. Er zijn genoeg vrouwen in De Nationale Assemblée, het Hoogste College van Staat, die een onbeschrijfelijke bijdrage leveren door de diverse uitdagingen waarmee kwetsbare vrouwen te kampen hebben, aan te kaarten in ’s lands vergaderzaal. Ook al heeft de Nationale Partij Suriname (NPS) weinig zeggenschap in de uitvoering van beleid, blijft Patricia Etnel een uitzonderlijke job doen. Ook de vertegenwoordiger van de eerste bewoners van ons land uit het district Sipaliwini en bestuursresort Kabalebo, Iona Edwards doet enorm haar best.

Feminisme
Ik heb geen moeite met het begrip feminisme. 'Een feminist is iemand die gelooft in sociale, politieke en economische gelijkheid.' Die aanduiding dragen veel vrouwen met trots. Wat mij alleen enorm stoort is het oerdomme moderne feminisme als deugdzame vermomming voor ordinaire mannenhaat. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Hier sta ik 100% achter. Wat tegenwoordig niet meer met de opvoeding meekomt, is dat het gezin de belangrijkste pijler van de samenleving is.

Spreuken
Citaat als een sieraad uit het testament. In het boek Spreuken zegt Gods woord het volgende: Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Haar waarde gaat die van koralen ver te boven! Het hart van haar man vertrouwt op haar en het zal hem aan winst niet ontbreken. Zij brengt hem geluk, geen ongeluk, alle dagen van haar leven. Laten we vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen koesteren. Geen waardeoordeel daarbij, maar elkaar aanvullen en versterken. Een staande ovatie voor alle sterke vrouwen en in het bijzonder mijn moeder Roselien Debidien.

Previen ‘Prevo’ Sewnath

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May