Aangifte veiligheidsdiensten bescherming ambt president
06 Mar 2022, 08:37
foto


Artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht wordt de laatste tijden veelvuldig toegepast. Toch is het niet de president die social media dag en nacht in de gaten houdt om uit te vinden wie hem aan het beledigen is. Daarvoor heeft hij de veiligheids- en inlichtingendiensten ter beschikking. "Zij hebben onder andere tot taak de integriteit van het ambt van de president te beschermen en doen naar eigen bevindingen aangifte bij gevallen waar een mogelijke overtreding is geconstateerd", antwoordt woordvoerder van de president, Alven Roosveld, op een vraag van Starnieuws.

Op basis van dit wetsartikel is activist Siebrano Piqué vrijdag in verzekering gesteld. In een recordtempo is hij verhoord en voorgeleid. De rechter-commissaris heeft zijn aanhouding als rechtmatig getoetst. Zijn inverzekeringstelling is met dertig dagen verlengd. Piqué heeft bedreigingen geuit en is tot naar de woning van de president geweest, nadat hij geen geld kon pinnen omdat de pinautomaten leeg waren. Daarbij heeft Piqué ook flink uitgescholden.

Roosveld merkt op dat in de aanhoudingsprocedure het Openbaar Ministerie oordeelt op basis van de vigerende wetgeving over de te ondernemen stappen. Hij voert aan dat het ambt van de president bij wet is beschermd.
Artikel 152: Belediging Staatshoofd/waarnemend Staatshoofd luidt:
Opzettelijke belediging het Staatshoofd of het waarnemend Staatshoofd aangedaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van ten hoogste duizend gulden.

Een man uit Nickerie, Chanderdew R. is vrijdag vrijgelaten, nadat hij zes dagen was opgesloten op basis van ditzelfde artikel. Hij is vrijdag na voorgeleiding bij het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld. Er is veel kritiek op de 'muilkorfwetten' die afstammen uit de koloniale tijd en bedoeld waren voor het koninklijk huis. De 'muilkorfwetten' zijn speciaal voor het staatshoofd, dat geen ceremoniële maar een politieke president is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May