Personeel bij JSOOC is hongerloon zat
05 Mar 2022, 00:00
foto
Salarisstrookje van een van de veldwerkers bij het stichting Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum. De mensen dringen aan op positieverbetering.


Veldwerkers ontvangen bij de overheidsstichting Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum (JSOOC) anno 2020 nog geen SRD 1.800 bruto. Na een maand werken, is er nog geen SRD 1.500 netto beschikbaar. Er worden zelfs salarissen van SRD 1.200 uitbetaald. Het personeel is het wachten op positieverbetering beu. Secretaris Eugene Daniël van de bond, zegt in gesprek met Starnieuws dat komende week een vergadering belegd zal worden. Er is een afspraak met het ministerie van Grondbeheer en Bosbeleid (GBB) om het personeel over te hevelen naar de ambtenarij, maar de concrete stappen blijven uit.

Daniël voert aan dat het personeel jaren benadeeld wordt. Hoewel de werkers conform Fiso op arbeidsovereenkomst te werk zijn gesteld, worden ze bij de bezoldiging benadeeld. De koopkrachtversterking die ambtenaren krijgen van SRD 1.000 en de koerscompensatie van SRD 800 worden niet uitbetaald aan de medewerkers van JSOOC. "De mensen worden als slaven behandeld", verzucht de vakbondsleider.

De ongeveer 30 werknemers zouden in december overgeheveld worden naar de ambtenarij. Er is volgens Daniël een matrix gemaakt door GBB waarin de lonen en emolumenten zijn verwerkt. Door de administratieve procedure is deze kwestie niet tijdig afgehandeld. Het ministerie heeft de ruimte gekregen om de zaken in februari in orde te maken. Dit is echter niet gerealiseerd.

De bond heeft ondanks aandringen om opheldering, nog geen reactie ontvangen van GBB. De mensen hebben het erg moeilijk en zijn er ontevreden over dat hun rechtspositie nog niet geregeld is, ondanks gemaakte afspraken. Daarom is besloten om komende week een vergadering te houden om de te ondernemen stappen te bespreken, zegt Daniël. Het kan er bij de bond, onder leiding van Jan Aviankoi, niet in dat mensen zelfs onder het minimale uurloon, dat allang aangepast moet worden, worden betaald. Het minimale uurloon is SRD 8.40 en moet volgens een eis van de Raad van Vakcentrales in Suriname worden opgetrokken naar SRD 16.63.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May