Column: Club Worldcup
03 Mar 2022, 00:59
foto
Felbegeerde Club Wordcup (CWc) trofee.
Foto: see.news


Begin februari 2022 werd de achttiende editie van het FIFA wereldkampioenschap voor clubs (Club worldcup) afgewerkt in de Verenigde Arabische Emiraten. Kampioenen van de verschillende continenten bekampten mekaar om deze wereldtitel te bemachtigen. Champions League-winnaar Chelsea legde als vertegenwoordiger van Europa, ook beslag op dit kampioenschap. Vermeldenswaard is dat de vertegenwoordiger van de Concacaf, sinds het jaar 2000, in negen van de tien gevallen uit Mexico komt. Dit is niet zo vreemd, gezien de onevenredige verdeling van het aantal plekken in de Concacaf Champions League, dat de winnaar toegang verschaft tot dit wereld club kampioenschap. In deze League zijn namelijk maar liefst 4 plekken gereserveerd voor clubs uit Mexico en eveneens 4 voor clubs uit de Verenigde Staten, terwijl een club uit Canada recht heeft op 1 plek, uit de Concacaf League de eerste zes geplaatst zijn en alleen de winnaar van het CFU club kampioenschap, een plek toegewezen krijgt. Deze onevenredige regeling maakte het bijna onmogelijk en dus onaantrekkelijk voor de meeste clubs uit het Caraïbisch gebied, zo ook Surinaamse clubs, om zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap voor clubs.

Ook al is het een hele opgave voor lokale clubs om onder de huidige omstandigheden eens acte de présence te geven op het CWC, moet het streven van elke club er op gericht zijn om zich eens te kwalificeren. Hoewel Mexico de reus van de Concacaf-zone blijkt te zijn en een straatlengte voor ligt, schiet hij in vergelijking met de andere continenten schromelijk tekort. Na zeventien deelnames, zit Mexico namelijk nog steeds zonder een kampioenschap. In Suriname zijn er een paar clubs die de potentie hebben om de Concacaf te vertegenwoordigen op deze eindronde. Er zijn genoeg middelen en getalenteerde voetballers, echter ontbreekt er nog een professionele organisatie om de clubs te begeleiden naar het uiteindelijke doel. Het is de hoogste tijd dat Surinaamse clubs transformeren naar profclubs, zodat er meer gehaald kan worden uit de spelersgroep.

De Concacaf League editie van 2022 is de laatste in deze vorm, waarna er vanaf het seizoen 2023/24 via twee regionale bekercompetities, 50 plaatsen te bemachtigen zullen zijn voor de Champions League. Dit is een uitbreiding van 16 naar 50 teams. Lokale clubs moeten deze nieuwe regeling aangrijpen om zich te plaatsen voor de Concacaf Champions League. Verenigingen die het zich kunnen permitteren, moeten als onderdeel van de transformatie, professionele coaches aantrekken en niets aan het toeval overlaten om het doel te bereiken. Voor de aanvang van de competitie moeten de spelers weten wat de doelen zijn, zodat ze zich mentaal ook erop kunnen instellen.

Voetbal is 'big business' dus moet er fors geïnvesteerd worden om het gewenste rendement eruit te halen. Schroom er niet voor om de juiste investeringen te doen om het uiteindelijke doel te bereiken, want bij plaatsing is de investering ruimschoots terugverdiend. Clubs moeten liever vandaag dan morgen transformeren naar modelclubs waarbij er met professionals wordt gewerkt. Het is de droom van iedere sporter om eens op het hoogste podium te acteren. Bestuurders/eigenaars modder niet verder aan, maar biedt uw sporters de ruimte om ook eens met de besten mee te dingen, door niet alles zelf te willen doen, maar taken te delegeren aan professionals.

Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May