VS en bondgenoten geven olie uit hun reserves
02 Mar 2022, 20:50
foto
Het International Energy Agency heeft aangekondigd dat de lidstaten zijn overeengekomen om een ​​"sterke boodschap naar de wereldwijde oliemarkten te sturen dat er geen tekort zal zijn".


De Verenigde Staten en bondgenoten zullen 60 miljoen vaten uit hun reserves vrijgeven in een poging het effect op het aanbod en de prijzen van de Russische invasie van Oekraïne in te dammen. Dertig miljoen komt van de US Strategic Petroleum Reserve en de andere helft van bondgenoten in Europa en Azië.

Het Internationaal Energie Agentschap heeft dinsdag aangekondigd dat de lidstaten hebben ingestemd met het vrijgeven van de noodreserves om een ​​"sterk signaal naar de wereldwijde oliemarkten te sturen dat er geen tekort zal zijn" als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Het Witte Huis zei dat de vrijlating "een ander voorbeeld is van partners over de hele wereld die Ruslands niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde invasie van Oekraïne veroordelen en samenwerken om de impact van de keuzeoorlog van president Putin aan te pakken."

"President Biden was vanaf het begin duidelijk dat alle instrumenten op tafel liggen om Amerikaanse bedrijven en consumenten te beschermen, ook tegen stijgende prijzen aan de pomp", zei het Witte Huis in een verklaring.

De oliemarkt was echter niet meteen onder de indruk. Amerikaanse ruwe olie steeg dinsdagochtend met ongeveer 10% tot een intraday-hoogtepunt van 105,14 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau sinds 2014. Brentolie, de wereldbenchmark, steeg met ongeveer 8% tot US$ 105,40 per vat.

"Het komt erop neer dat dit niet genoeg is om de markt af te koelen. Het is een beetje een pleisteroplossing”, zegt Michael Tran, algemeen directeur van de wereldwijde energiestrategie bij RBC Capital Markets. De invasie van Oekraïne heeft geleid tot bezorgdheid over een verstoring van de bevoorrading vanuit Rusland, 's werelds nummer 2 olieproducent.

Hoge olieprijzen hebben de prijzen bij de Amerikaanse benzinepomp opgedreven tot het hoogste niveau in zeven jaar. Het nationale gemiddelde voor gewone benzine steeg dinsdag tot 3,62 dollar, een stijging van ongeveer 9 cent in een week en 24 cent in een maand. Op een gegeven moment kunnen de energieprijzen zo duur worden dat de vraag van de consumenten wordt aangetast en de economie in het algemeen wordt vertraagd.

Mike Wirth, CEO van Chevron, sprak dinsdag zijn steun uit voor regeringen om noodvoorraden olie vrij te geven om de vrees voor de bevoorrading als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne te compenseren. "Ik denk dat een gecoördineerde reactie van meerdere landen op korte termijn kan helpen", zei Wirth.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May