Westen geeft Russische banken financiële dreun
27 Feb 2022, 00:55
foto
Het wrak van een niet-geïdentificeerd vliegtuig dat in een huis in een woonwijk in Kiev is neergestort, is te zien, nadat Rusland een massale militaire operatie tegen Oekraïne lanceerde. (Foto: Reuters)


Een uitdagende president Volodymyr Zelenskiy zei dat Oekraïense troepen zaterdag Russische troepen die naar Kiev oprukten afstoten, terwijl westerse landen zeiden dat ze een aantal Russische banken afsloten van 's werelds belangrijkste financiële betalingssysteem, waardoor de economische druk op Moskou enorm toeneemt.

Getuigen van persbureau Reuters in Kiev meldden zaterdagavond af en toe ontploffingen en geweerschoten in de stad, maar het was niet duidelijk waar het precies vandaan kwam. De hoofdstad en andere steden zijn beschoten door Russische artillerie en kruisraketten.

Terwijl de gevechten voortduurden, zeiden de Verenigde Staten en hun bondgenoten dat ze een nieuwe ronde van sancties oplegden als reactie op de invasie van de Russische president Vladimir Putin in Oekraïne, waaronder het uitzetten van enkele Russische banken uit het SWIFT-betalingssysteem.

Het besluit is een klap voor de Russische handel en maakt het moeilijker voor Russische bedrijven om zaken te doen. SWIFT, of de "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication", is een beveiligd berichtennetwerk dat snelle grensoverschrijdende betalingen mogelijk maakt, waardoor het een cruciaal mechanisme is voor internationale handel. De sancties, overeengekomen met de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, Italië, Groot-Brittannië en de Europese Commissie, omvatten ook een beperking van het vermogen van de Russische centrale bank om de roebel te steunen.

Het markeerde een escalatie van de bestraffende economische reactie van het Westen. Putin lanceerde donderdag voor zonsopgang wat hij een speciale militaire operatie noemde, waarbij hij westerse waarschuwingen negeerde en zei dat de "neonazi's" die over Oekraïne regeerden de veiligheid van Rusland bedreigden.

Een Amerikaanse defensiefunctionaris zei dat de Oekraïense strijdkrachten "zeer vastberaden weerstand" bieden tegen de drieledige Russische opmars die honderdduizenden Oekraïners naar het westen heeft doen vluchten, waarbij belangrijke snelwegen en spoorlijnen verstopt raakten.

"We hebben vijandelijke aanvallen doorstaan ​​en met succes afgeslagen. De gevechten gaan door", zei Zelenskiy in een videoboodschap vanuit de straten van Kiev op zijn sociale media.

Het Kremlin zei dat zijn troepen weer "in alle richtingen" oprukten nadat Putin vrijdag een pauze had bevolen.

De Russische aanval is de grootste op een Europese staat sinds de Tweede Wereldoorlog en dreigt de orde van na de Koude Oorlog op het continent omver te werpen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May