Veerboot Malani maakt eerste vaart naar Albina
25 Feb 2022, 20:48
foto
De “Malani” aan de kade in de haven van Saint-Laurent du Maroni.


Drie dagen na aankomst in Frans-Guyana heeft de veerboot "Malani" woensdagmiddag in aanwezigheid van de autoriteiten zijn eerste retourvlucht tussen Saint-Laurent en Albina gemaakt. De nieuwe veerboot zal echter enkele maanden niet in de vaart zijn.

Gloednieuw en glanzend, de "Malani" en haar 56 meter sloegen deze een goed figuur in de haven van Saint-Laurent du Maroni. Naast haar toont de "Gabrielle" haar leeftijd en lijkt erg klein.

Aan boord verwelkomen vijf bemanningsleden - van de zes die het schip zal hebben - onder andere de consul van Suriname in Frans-Guyana. Ook Franse gemeenteraadsleden waren aanwezig om de nieuwe veerboot in te huldigen. De "Malani" zal de veerverbinding Saint-Laurent en Albina onderhouden. Het nieuwe vaartuig vervangt de "Gabrielle".

De "Malani" legt niet aan aan de kade te Albina, omdat het aanlegponton nog niet is gebouwd. Een budget "tussen de 2 en 2,7 miljoen euro" uit Europese fondsen wordt opgehaald om de scheepshelling en ponton in Albina te bouwen, legt Anne Mathieu, Manager regionale samenwerking en vertegenwoordiger van de lokale overheid van Frans-Guyana in Paramaribo uit.

Ze schat dat Frans-Guyanezen nog "tussen de zes en negen maanden" zullen moeten wachten voordat ze kunnen profiteren van het nieuwe schip. Een vertraging gerechtvaardigd door de wens om "iets solide" te hebben.

De "Malani" zal het vervoer van goederen, voertuigen, maar ook passagiers aan beide zijden van de rivier vergemakkelijken. Met een capaciteit van tweehonderd mensen, twintig auto's of acht vrachtwagens - bijna drie keer wat de "Gabrielle" zou kunnen vervoeren. Een werktuig waarvan de naam zelfs werd gezien als een symbool van de band tussen Suriname en Frans-Guyana: Malani betekent Maroni in Kali'na. Het gloednieuwe schip draagt de naam van de rivier en wordt als symbolisch gezien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May