Ocer maakt zich op voor protestmanifestatie
25 Feb 2022, 04:48
foto
In Ocer zijn de voorbereidingen voor de protestmanifestatie van morgen in volle gang. (Foto: René Gompers)


In Ocer zijn de voorbereidingen aan de gang voor morgen, zaterdag. De paarse partij gaat een "duidelijk signaal" geven aan de regering. "Het zal een zeer bijzondere vergadering zijn, een zeer bijzondere protestmanifestatie," kondigt Ricardo Panka, woordvoerder van de NDP aan. De vergunning is (nog) niet in orde, maar Panka verwacht dat de politie gaat helpen de orde te handhaven. Volgens Panka is het volk niet te stoppen nu de pinari ergere vormen krijgt.

Het partijcentrum wordt in orde gemaakt voor morgen om al de "leden uit alle tien districten" te verwelkomen. Een gigantische scherm hangt er al en wordt getest. Een paar mannen zijn een podium aan het opzetten, terwijl een paar anderen de spotlights aan het aansluiten en testen zijn. Een groot aantal dranghekken wacht om in positie gebracht te worden. De eerste kabels en apparaten voor het geluid worden tevoorschijn gehaald. Ondertussen geeft Panka in een vergaderruimte op een persconferentie aan dat er meer dan genoeg redenen zijn om een protestmanifestatie te houden.

Hij somt enkele redenen op die een protest van de NDP rechtvaardigen. Hoge koersen, hoge prijzen voor goederen en diensten, de diepe armoede, toenemende criminaliteit, de gang naar het IMF met alle gevolgen van dien, het over de kop gaan van bedrijven, niet ingeloste beloften, de vriendjespolitiek en het nepotistisch beleid, de problemen in het onderwijs en met de volksgezondheid. De NDP heeft 34 protesten geregistreerd sinds de regering onder leiding van Chan Santokhi aanzit. Ook is geconcludeerd dat "deze president op oorlogspad is met de waarheid."

Panka doet bescheiden over de opkomst die zaterdag wordt verwacht: "We verwachten natuurlijk veel mensen. Maar veel is relatief. Het kan zijn dat we 80, 100 of 200 mensen hier krijgen. Maar het kan ook meer zijn. Belangrijk is dat die samenleving gaat aantonen dat zij wars is van deze regering en op onze uitnodiging zal afkomen. We geven de verzekering dat we alles in goede banen gaan leiden." Over de vergunning zegt hij: "Vanuit de partij is er getracht contact te maken voor wat dat gedeelte betreft, maar er is geen feedback geweest." Vrees dat de politie gaat optreden, heeft hij niet. De NDP-topper verwacht juist ondersteuning zoals een dag eerder toen ex-president en partijvoorzitter Desi Bouterse zich in de binnenstad tussen de mensen begaf.

Woordvoerder van de NDP, Ricardo Panka, verwacht geen problemen met de politie tijdens de protestmanifestatie morgen in Ocer. (Foto: René Gompers)

"Gisteren waren er meer dan 50 mensen in die binnenstad aan het lopen," merkt Panka op. "En wat is er gebeurd? Ze hebben de zaak, het verkeer, zodanig ingericht, zodanig begeleid.  Je kan het volk niet stoppen als zij het voelen in hun zak! Als zij armer en armer worden onder een regering. Dat is dat ding. Wij verwachten niets anders van de leiding van de politie dat ze hetzelfde doet wat ze gisteren heeft gedaan. In overleg zelfs is het gebeurd. Dus we verwachten dat ook."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May