Column: Hartverwarmend
24 Feb 2022, 00:59
foto
De Surinaamse damesteam heeft de wedstrijd tegen Anguilla met 5-0 gewonnen. De selectie is versterkt met diaspora spelers. (Foto: SVB)


In een tijdspanne van zes dagen heeft het vrouwenvoetbal elftal van Suriname (Natia) twee wedstrijden afgewerkt. In en tegen Mexico is Natia zwaar onderuit gegaan. Het gastland won met maar liefst 9-0. De score geeft aan dat de Surinaamse vrouwen niets in de melk te brokkelen hadden. Mexico was op alle facetten heer en meester. Was het niet door kordaat optrede van de Surinaamse sluitpost, dan had de scoringsdrang van de Mexicanen misschien geresulteerd in het dubbele (18-0). Terecht kan worden gesteld dat de doelvrouwe in deze ontmoeting het enige lichtpunt aan Surinaamse zijde was. De vertoning van Natia was geheel volgens verwachting. Het lokale deel van Natia heeft al jaren geen competitie afgewerkt, dus rust roest. De dames die zijn komen versterken waren ook niet opgewassen tegen de Mexicaanse dominantie en dus niet in staat om het tij te keren. Simpel vanwege het feit dat hen te weinig tijd is gegund in het voortraject.
 
In eigen land bewees Natia dinsdag tegen zwakke zuster Anguila wat het waard is, door de wedstrijd met 5-0 in haar voordeel te beslissen. Deze overwinning geeft geen reden tot een hoerastemming, maar heeft wel enkele zeer belangrijke punten aan het licht gebracht. Het is (voor degenen die twijfelden) duidelijk geworden dat de diaspora-speelsters stuk voor stuk, wel degelijk een toegevoegde waarde zijn voor de selectie. Verder is gebleken dat er een warme sfeer is in de ploeg. De manier waarop de collega die na de vernederende nederlaag zat te huilen op het veld, werd getroost en de wijze waarop de doelpunten werden gevierd, was hartverwarmend. De dames hebben mekaar heel snel geaccepteerd. Deze onontbeerlijke voorwaarde biedt de mogelijkheid om te bouwen aan een solide elftal dat op termijn tot volle wasdom zal komen.
 
Over pakweg vijf weken staat er weer een pittige wedstrijd op het programma, waarin Puerto Rico de tegenstander is. Er zijn geruchten als zouden er meer diaspora-dames worden toegevoegd aan de selectie, waardoor de kwaliteit van het team zal verbeteren. Hoewel het toe te juichen is dat de vrouwenselectie wordt versterkt, moet de SVB deze mogelijkheid geenszins als een vrijbrief bezien om niet te investeren in de ontwikkeling van vrouwenvoetbal hier te lande. De lokale speelsters moeten de gelegenheid krijgen om beter te worden. In de komende weken moet het lokaal deel van Natia veel meer trainingsuren maken. Op alle terreinen is er ruimte voor verbetering, en alleen door keihard te werken krijgen ze een eerlijke kans om van zich af te bijten.

Nu de SVB de mogelijkheid heeft om te pronken met andermans veren door de dames die met financiële middelen van de KNVB zijn opgeleid in te zetten, kan de bond het zich permitteren om de lokale dames de komende weken op trainingskamp te laten gaan. Zorg ervoor dat ze elke dag trainen en goed gevoed worden. Prestaties komen niet uit de lucht vallen, maar zijn het resultaat van gepleegde inspanningen. Het niveau van het elftal zal alleen maar omhoog gaan als er meer wordt geïnvesteerd in de voorbereiding. Laat dit een aanzet zijn om een structurele verandering te brengen in de aanpak van het damesvoetbal hier te lande.


Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May