Migranten raken slaags met politie Zuid-Mexico
23 Feb 2022, 18:55
foto
Migranten gooien buiten het kantoor van het National Migration Institute (INM) in Tapachula, Mexico, een hek naar de oproerpolitie tijdens een protest om een ​​snelle verwerking van humanitaire visa te eisen om hun weg naar de Verenigde Staten voort te zetten. (Foto: Reuters)


Tientallen migranten kwamen dinsdag in botsing met de politie in de Zuid-Mexicaanse stad Tapachula, toen de frustratie overnam omdat de autoriteiten hen maandenlang lieten wachten op goedkeuring voor vrije doorgang over Mexico naar de Amerikaanse grens. Migranten, voornamelijk uit Haïti en Afrika, demonstreren al bijna een maand in Tapachula, vlakbij de grens van Mexico met Guatemala.

Dinsdag werden de protesten gewelddadig toen de migranten met stenen gooiden en stoten uitwisselden met leden van de gemilitariseerde Nationale Garde en de politie.

"Het liep volledig uit de hand omdat mensen erg wanhopig zijn", zegt Irineo Mujica, een mensenrechtenactivist die al jaren de mobilisaties van migranten ondersteunt. "Velen wachten al maanden" op toestemming om de stad te verlaten, voegde hij eraan toe.

Het National Migration Institute heeft een verklaring uitgegeven waarin "de gewelddadige demonstraties" buiten zijn faciliteiten in Tapachula worden veroordeeld. Het agentschap zei dat ongeveer 100 migranten uit Cuba, Haïti en Afrika protesteerden in pogingen om eerdere afspraken voor hun immigratieverwerking veilig te stellen.

Migranten stormen met een hek op de oproerpolitie tijdens een protest om een ​​snelle verwerking van humanitaire visa te eisen om hun weg naar de Verenigde Staten voort te zetten. De protesten vonden plaats buiten het kantoor van het National Migration Institute (INM) in Tapachula, Mexico. (Foto: Reuters)


Elk jaar vluchten honderdduizenden migranten, voornamelijk Midden-Amerikanen, voor geweld en armoede thuis en doorkruisen ze Mexico om de Verenigde Staten te bereiken.

Degenen die in de zuidelijke grenssteden van Mexico aankomen, moeten wachten op vergunningen om Mexico over te steken of op antwoorden op hun asielverzoeken om in Mexico te blijven.

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft er bij de Mexicaanse autoriteiten op aangedrongen om meer opties te zoeken om de knelpunten in steden als Tapachula te vermijden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May