IDB-lening voor Sozavo, NH en MinOWC (US$ 85 miljoen)
22 Feb 2022, 17:38
foto
De bewindslieden Uraiqit Ramsaran, David Afiamofo, IDB-vertegenwoordiger Antonio Goncalves, ministers Armand Achaibersing en Marie Levens. Er is een leningsovereenkomst getekend met de IDB.


Voor het sociaal vangnet programma dat door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) uitgevoerd wordt, is US$ 30 miljoen beschikbaar. Daarnaast werden ook leningsovereenkomsten gesloten voor het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ter verbetering van de productie en distributie van drinkwatervoorziening (US$25 miljoen) en voor het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur wordt nieuwe curriculum ontwikkelt voor het voortgezet onderwijs na de lagere school (US$ 30 miljoen). Het gaat om een totaal bedrag van US$ 85 miljoen.

De Support to Safety Nets for vulnerable populations leningsovereenkomst werd vandaag ondertekend door minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en vertegenwoordiger van de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsban (IDB), Antonio Goncalves. De leningen hebben een looptijd van gemiddeld 5 jaar, een grace periode van 5 jaren en een interest rate van tussen de 1 en 1.5%.

Het sociaal vangnet is onderdeel van het Herstelplan dat door de regering wordt uitgevoerd om de economie in goede banen te krijgen. Deze leningsovereenkomst met de IDB is volgens minister Achaibersing, de eerste van deze regering en wel met een toestemmingsbrief van het Bureau voor de Staatsschuld.

Met deze overeenkomst kan het beleid van Sozavo verder uitgevoerd worden om vooral de kwetsbaren in de samenleving verder te ondersteunen, onderstreept minister Uraiqit Ramsaran. “Het uitgestippelde beleid moet voorkomen dat de huidige positie waarin kwetsbare groepen zoals senioren ,kinderen, mensen met een beperking en zwakke huishoudens verder verslechtert. ”Een deel van dit bedrag zal geïnvesteerd worden in de capaciteitsversterking van het ministerie van Sozavo, zodat er tastbare output wordt gerealiseerd in de beleidsplanning en -uitvoering.

Het onderwijs zal met deze financiering zorgen voor verbeterde lesmethoden en curriculum waarbij ook speciale aandacht besteed zal worden aan het early childhood onderwijs, niet Nederlands sprekende kinderen en kinderen met een beperking. Verder zal gewerkt worden aan de verruiming van de beschikbaarheid van adequate scholen te bouwen in ver gelegen en niet urbane gebieden. Het gaat in deze om vier prioriteitsgebieden t.w.; Wanica, Sipaliwini, Marowijne en Coronie. Ook komt er een nieuw Education Management Information System voor de nodige analyses die van belang zijn voor continue verbetering van het onderwijs.

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal met de lening van US$ 25 miljoen in staat gesteld worden om de waterproductie infrastructuur te verbeteren door uitbreiding van het pompstation Helena Christina en de transport pijplijn naar Houttuin. Dit zal de capaciteit van de drinkwatervoorziening in Wanica verhogen. De Non Revenue for Water in Paramaribo, Wanica en Para is nu ongeveer 45% en zal verlaagd worden naar internationaal aanvaardbare normen, die liggen rond de 20%. Dit traject gaat gepaard met een  metervervangingsprogramma. Verder zal hervorming van de SWM plaatsvinden waarvoor een implementatieplan gereed is, dat ook met hulp van de IDB is opgesteld. Het betreft o.a. de aanpak van de drinkwatervoorziening in het binnenland, verbetering ICT infrastructuur SWM en accreditatie SWM laboratorium.

Goncalves geeft aan  dat er ook technische assistentie verleend zal worden vanuit de IDB. Hij benadrukt dat de ontwikkelingsdoelen van Suriname passen met de 2025 visie van de financiële instelling, en dat er aan de minimale voorwaarden is voldaan. Maar ook dat de IDB erop vertrouwt dat het wel goed komt met de investeringen uit deze lening.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May