Dominicaanse Republiek begint met bouw grensmuur met Haïti
21 Feb 2022, 21:21
foto
Militairen van de Dominicaanse Republiek houden de wacht bij de bouw van een grensmuur in Abanico, in Dajabon Providence, die bijna de helft van de grens met Haïti zal beslaan. De muur moet illegale migratie en criminele activiteiten tegengaan. (Foto: Reuters)


De Dominicaanse regering is zondag begonnen met het bouwen van een muur die bijna de helft van de 392 kilometer lange grens met Haïti, het enige buurland, zal beslaan. De muur moet illegale migratie en de smokkel van goederen, wapens en drugs, verminderen.

Hoewel de twee landen het eiland Hispaniola delen, zijn ze qua ontwikkeling een wereld van verschil. Het door misdaad geteisterde Haïti is een van de armste landen in Amerika, terwijl de Dominicaanse Republiek, een populaire toeristische bestemming in het Caribisch gebied, de afgelopen decennia voorspoedig is geweest te midden van duidelijke politieke stabiliteit.

Veel Haïtianen steken clandestien de grens over op zoek naar werk op het land of in de bouw in de Dominicaanse Republiek.

"Het voordeel voor beide landen zal van groot belang zijn", zei de Dominicaanse president Luis Abinader kort voordat hij op de knop drukte om te beginnen met het storten van beton in de funderingen van wat de muur zal worden in de provincie Dajabón, zo'n 230 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad.

Volgens de meest recente immigratie-enquête die in 2018 is uitgevoerd, wonen ongeveer 500.000 Haïtianen en tienduizenden van hun nakomelingen in de Dominicaanse Republiek, een Spaanssprekende natie met ongeveer 11 miljoen mensen.

De president van de Dominicaanse Republiek, Luis Abinader, gebaart bij de bouw van een grensmuur die bijna de helft van de grens met Haïti zal beslaan, om illegale migratie en criminele activiteiten te stoppen. (Foto: Reuters)

Abinader schat dat de grensmuur de smokkel van commerciële goederen en wapens zal verminderen en de georganiseerde misdaad in beide landen zal helpen bestrijden. Hij begon het project, dat tot doel heeft een muur van 164 kilometer te bouwen, voorafgaand aan de verjaardag van de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek van Haïti op 27 februari 1844.

Abinader zei dat de eerste fase van het project uiterlijk binnen negen maanden voltooid zal zijn.

De 20 centimeter dikke betonnen muur met daarop een metalen gaas zal 3,9 meter hoog zijn en zal glasvezel voor communicatie, bewegingssensoren, camera's, radars en drones hebben. Het project omvat ook de bouw van 70 wachttorens en 41 toegangspoorten voor patrouilles.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May