Legers Suriname en Guyana willen jaarlijks overleg
20 Feb 2022, 04:22
foto
De legerleiders brigadier Godfrey Bess van Guyana (links) en kolonel Henri van Axeldongen. (Foto: Defensie)


Het Nationaal Leger is voorstander van jaarlijks een bilaterale ontmoeting heeft met zijn counterpart van Guyana. De twee landen kunnen dan afspraken maken over de militaire samenwerking. Er is al zo een bilaterale relatie met Brazilië en Frans-Guyana.

“Hiermee kunnen wij dan een complete regionale veiligheidszone creëren, waarbij zowel het oosten, westen en zuiden zijn afgebakend”, zegt waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Henri van Axeldongen. De Guyanese legerbevelhebber, brigadier Godfrey Bess, bracht aan het hoofd van een delegatie van 16 tot en met 18 februari 2022 een tegenbezoek aan de Surinaamse defensieorganisatie, meldt het ministerie.

Er zijn diverse veiligheidsaspecten aan de orde gekomen, waaronder ook de samenwerking bij de grens tussen de legereenheden van beide landen. Verder is er gesproken over gezamenlijke opleidingen, oefeningen,  sportactiviteiten en de aanpak van milieudreigingen en illegale mijnactiviteiten. Defensie Suriname heeft reeds lang een voorstel gedaan voor het aangaan van een bilateral defense agreement tussen beide landen. Een jaarlijkse Regional Meeting for Military Exchange met Guyana kan pas plaatsvinden, wanneer de overeenkomst op beleidsniveau door beide landen is ondertekend.

De delegatie was ook te gast bij minister Krishna Mathoera van Defensie. Volgens de bewindsvrouw is het goed dat de samenwerking met Guyana wordt opgepakt, gezien de gezamenlijke belangen. “Vooral bij de olie en gasindustrie waar veiligheid heel belangrijk wordt. Wij moeten voorbereid zijn op rampen die eventueel kunnen ontstaan”, zegt de minister.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May