Gajadien en Bouva voorstander opheffen avondklok
19 Feb 2022, 00:00
foto


VHP-fractieleider Asis Gajadien en Assembleelid Melvin Bouva (NDP) zijn voorstanders van het opheffen van de avondklok. Zij willen normalisatie van de situatie, maar de voorzorgsmaatregelen moeten wel in acht genomen worden. Covid is er nog steeds en daar moet er rekening mee gehouden worden. De regering heeft vandaag overleg met de Assembleecommissie die de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand monitort. Onderwijs heeft reeds toestemming gekregen om vanaf maandag de situatie te normaliseren, waardoor kinderen weer elke dag naar school kunnen. Later op de dag moet een resolutie uitkomen met nieuwe richtlijnen.

"Het maatschappelijke leven moet natuurlijk richting normalisatie gaan, waarbij grote besmettingshaarden voor de komende periode wel moeten worden voorkomen. Als men gedurende de dag het maatschappelijke leven normaal is, waarom zou het 's avonds niet kunnen?" stelt Gajadien in gesprek met Starnieuws. De avondklok kan van hem worden opgeheven, maar massabijeenkomsten en feesten moeten vermeden worden. Het buitenlands verkeer dient ook verder onder de loep worden genomen.

Bouva merkt tegenover Starnieuws op dat in diverse landen, waaronder Guyana, Aruba en Curaçao de avondklok is opgeheven. Suriname kan dezelfde stappen zetten tot normalisatie. In De Nationale Assemblee is al besproken de normalisatie van het onderwijs. Daar zijn veiligheidskleppen ingebouwd en de randvoorwaarden zijn er ook waaraan iedereen zich moet houden. De regering heeft reeds signalen gegeven dat richting normalisatie wordt gegaan. Vandaag wordt overleg gevoerd met de regering over aanpassing van het beleid en de regelgeving. De Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand is in augustus vorig jaar verlengd met een periode van maximaal een jaar.

Covid, die in maart 2020 haar intrede deed in Suriname, heeft veel leed met zich meegebracht merkt Bouva op. In Suriname zijn 1.309 personen overleden aan deze zeer gevaarlijke longziekte, terwijl 77.634 mensen positief zijn getest op het coronavirus. Naast de vele personen die het leven  hebben gelaten, mensen die ziek zijn geworden, is ook veel leed geweest op financieel, economisch en maatschappelijk gebied. "We moeten verder gaan en beseffen dat covid geen geschiedenis is, we moeten ermee leren leven", stelt Bouva.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May