Nascholing leerkrachten wordt ter hand genomen met centrum
19 Feb 2022, 00:56
foto
Er wordt een toost uitgebracht op de opening van het Centrum voor Nascholing in Suriname. Het gebouw is gefinancierd door de IDB. (Foto: CDS)


Personen die betrokken zijn bij onderwijs kunnen zich verder professionaliseren. Vrijdag is het Centrum voor Nascholing in Suriname (Cenasu) officieel in gebruik genomen. President Chan Santokhi zei dat de regering stapvoets verandering teweegbrengt in alle sectoren. Het centrum moet de hoeksteen zijn voor duurzame ontwikkeling.

Het Cenasu-gebouw is gevestigd aan de achterzijde van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de dokter Kafiluddistraat. Dit centrum is er voor het onderwijzend en niet onderwijzend personeel van het ministerie. Het Cenasu-gebouw is gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Met het tot stand komen van dit gebouw toont onderwijs dat het gaat voor professioneel onderwijs in het land.

Minister Marie Levens benadrukte dat elk kind telt. “Waar het kind zich ook bevindt, wij gaan onderwijs brengen.” De minister haalde aan dat er in het zuiden van Suriname kinderen zijn die nog nooit naar school zijn geweest en dat er samen met een niet-gouvernementele organisatie en de dorpsgemeenschap wordt gebouwd. Verder kaartte de bewindsvrouw aan dat meertaligheid op school formeel is toegestaan.

Santokhi bleef stilstaan bij de potentie van onderwijs voor de ontwikkeling van de Surinaamse mens en maatschappij. Hij noemde Cenasu een centrum van ontwikkeling voor de totale samenleving en voor alle ontwikkelingsgebieden. Eveneens moet het een centrum zijn voor alle ministeries om ervoor te zorgen dat de departementen via onderwijs die opleiding, kennis en vaardigheden krijgen zodat ze allemaal een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling.

Het staatshoofd wees erop dat er momenteel binnen de private sector een groot tekort is aan arbeiders, terwijl er sprake is van werkloosheid. Hij spreekt van een contradictie door onvoldoende afstemming tussen wat de markt nodig heeft en het hebben van een marktgericht onderwijssysteem. “Dat moet zo snel mogelijk geïntegreerd worden, samen met de stakeholders”, voerde de president aan. Hij erkent dat de regering ervoor zorg moet dragen dat dit programma niet alleen op technisch en ministerieel niveau succesvol is, maar ook succesvol wordt ingekaderd in het totale beleid van de regering. Santokhi benadrukt dat niemand gemotiveerd zal zijn, wanneer er druk wordt meegemaakt, hoe mooi het programma ook mag zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May