Bij normalisatie onderwijs geen klassen van 55 meer
18 Feb 2022, 00:57
foto
Onderwijsminister Marie Levens donderdagavond in De Nationale Assemblee. (Beeld: DNA TV)


Op alle niveaus vindt normalisatie van het onderwijs plaats vanaf maandag. Hiertoe heeft het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur toestemming gekregen. Minister Marie Levens heeft donderdagavond uitgelegd in De Nationale Assemblee dat grote klassen van 55 kinderen niet meer zullen worden gehandhaafd. De grote klassen zullen niet in volle sterkte komende week kunnen draaien omdat een klas (onderbouw) niet groter mag zijn dan 24 kinderen. 

De minister legde uit dat vooruitlopend op de officiële goedkeuring door de regering de voorbereidingen getroffen zijn door het ministerie. De resolutie moet nog getekend worden en dat is pas zaterdag het geval. De schoolleiders en leerkrachten zijn in elk geval al voorbereid. Een groot deel van de leerlingen kunnen weer vijf dagen op school, terwijl bij grote klassen komende week nog niet het geval zal zijn. Het ligt in de bedoeling om de kleinere kinderen wel elke dag op school te hebben. Er moeten nog voorzieningen getroffen worden voor de te grote klassen.

Assembleevoorzitter Marinus Bee en Assembleelid Melvin Bouva (NDP) wilden weten hoe het zit met de normalisatie van de rest van de sectoren. Hoe zit het met de avondklok. Minister Levens merkte op dat zij niet kan ingaan op de rest van de sectoren, maar haar ministerie heeft al toestemming. Andere sectoren zullen in de resolutie ook aan de orde komen. Niet alle ministers waren in de vergadering om vragen die gesteld zijn te beantwoorden.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) vroeg de aandacht voor het budget van ouders. Op 21 februari is er nog geen salaris overgemaakt. Voor de meeste ouders is het zwaar om busgeld te betalen, brood voor de kinderen te kopen en andere uitgaven te doen. Zij vroeg om de normalisatie van het onderwijs niet per 1 maart kan ingaan. Zij voerde aan dat de instructies niet voor alle betrokkenen nog duidelijk zijn. Net als Bouva merkte Etnel op dat De Nationale Assemblee gekend moet worden, want de uitzonderingstoestand is bij wet geregeld. Er moet gecommuniceerd worden met de commissie van De Nationale Assemblee.

Bouva vroeg de minister om alles zo feilloos te laten verlopen. Het is niet eenvoudig om zoveel leerkrachten en scholieren in beweging te hebben. Daarom had hij dinsdag gevraagd wat de randvoorwaarden zijn. Hij wilde weten hoe het zit met school- en bootvervoer. Het Assembleelid waarschuwde ervoor dat er geen signaal gegeven moet worden dat er geen covid meer is, nu overgegaan wordt tot normalisatie van het onderwijs.

BEP-fractieleider Ronny Asabina wees ook op de druk die uitgeoefend wordt op de portemonnee van ouders. Hij vroeg de aandacht voor de transportkosten en andere uitgaven. Er moeten ook opvangvoorzieningen worden getroffen.

Minister Levens stelde dat de scholen niet gesloten waren. Kinderen gingen al naar school. Het verschil is dat nu meer kinderen in een klas kunnen zitten. Kinderartsen hebben statistieken geproduceerd waaruit blijkt dat relatief weinig kinderen in het afgelopen twee jaar in het ziekenhuis zijn beland. Er zijn wel kinderen besmet met het coronavirus, maar ze zijn niet opgenomen in het ziekenhuis. Alle protocollen blijven geldig.

Per 1 maart hoeven scholieren niet te betalen voor schoolvervoer. Hier valt 80% van de leerlingen. Er moeten nog ongeveer 20 routes worden ingeroosterd die niet aangedaan worden door het Nationaal Vervoers Bedrijf. Geen enkel kind zal worden uitgesloten, beloofde Levens. Wat voeding op school betreft, zal er niet gekookt worden maar de kinderen krijgen een vitaminebol, yoghurt en mogelijk ook een bacove.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May