Suriname en IMF eens over eerste evaluatie herstelprogramma
14 Feb 2022, 18:00
foto


Een team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Surinaamse autoriteiten hebben op stafniveau overeenstemming bereikt over de eerste evaluatie van het Economisch herstelprogramma, ondersteund door de Extended Fund Facility (EFF). De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur van het IMF. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei vrijdag nog dat hij niet bang is voor de uitkomst van de evaluatie.

Goedkeuring door de raad van bestuur van het IMF betekent dat een tweede trance van de lening van US$ 690 miljoen in maart zal worden overgemaakt. In december is de eerste tranche van US$ 56,4 miljoen gestort op de rekening van de Centrale Bank van Suriname.

In een verklaring zegt het IMF dat economische programma van Suriname op schema blijft, met het behalen van de belangrijkste kwantitatieve doelstellingen en met voortdurende vooruitgang bij een ambitieuze reeks hervormingen. De economische stabilisatie en het herstel zijn aan de gang en zowel de begrotings- als de externe saldi verbeteren.

"Het economisch beleid van de regering is erop gericht voort te bouwen op haar inspanningen op het gebied van begrotingsconsolidatie en tegelijkertijd de sociale uitgaven te verhogen, de besprekingen over schuldherstructurering met crediteuren te bevorderen, het nieuwe monetaire beleidskader verder te versterken, de kwetsbaarheden van de banksector aan te pakken en het witwassen van geld, corruptie en andere tekortkomingen op het gebied van bestuur verder aan te pakken," staat in de verklaring van het IMF die vandaag is uitgegeven.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May