ExxonMobil haalt eerste olie uit 2e offshore productie Guyana
12 Feb 2022, 05:37
foto
Liza Unity Sailaway (Foto: © SBM Offshore)


De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil heeft de eerste productie gestart van de tweede fase van zijn Liza-project in het Stabroek-blok, waardoor het de tweede offshore-ontwikkeling van Guyana is die nu in productie is. ExxonMobil liet vrijdag laat weten dat het met de productie was begonnen in Liza Phase 2, waardoor de totale productiecapaciteit in slechts zeven jaar sinds de eerste ontdekking van het land, op meer dan 340.000 vaten per dag kwam.

De productie van het drijvende, productie-, opslag- en losschip Liza Unity (FPSO) zal naar verwachting later dit jaar het doel van 220.000 vaten olie bereiken, aangezien de operaties veilig online worden gebracht. Het draagt ​​bij aan de capaciteit van meer dan 120.000 vaten per dag bij de Liza Destiny FPSO, die in december 2019 met de productie begon als onderdeel van de Liza Phase 1-ontwikkeling en die nu een betere capaciteit levert dan de ontwerpcapaciteit na technische problemen die vorig jaar werden ondervonden. De winbare grondstofbasis van het Stabroek-blok wordt momenteel geschat op meer dan 10 miljard vaten olie-equivalent.

Liam Mallon, president ExxonMobil Upstream Oil and Gas, verklaarde: "Met een ongeëvenaarde projectuitvoering hebben we nu twee productiefaciliteiten voor de kust van Guyana."

Het Liza Unity-schip arriveerde in oktober 2021 in Guyana na bouw op scheepswerven in China en Singapore. Het ligt afgemeerd in een waterdiepte van ongeveer 1.650 meter en zal ongeveer 2 miljoen vaten ruwe olie kunnen opslaan. Het is 's werelds eerste FPSO die de SUSTAIN-1-notatie heeft gekregen van het American Bureau of Shipping als erkenning voor de duurzaamheid van het ontwerp, de documentatie en de operationele procedures.

Volgens ExxonMobil heeft de huidige bron het potentieel om tot 10 projecten te ondersteunen. ExxonMobil verwacht dat tegen eind 2025 vier FPSO's met een capaciteit van meer dan 800.000 vaten per dag in bedrijf zullen zijn in het Stabroek-blok.

Payara, het derde project in het Stabroek-blok, zal naar verwachting ongeveer 220.000 vaten olie per dag produceren met behulp van het Prosperity FPSO-schip, dat momenteel in aanbouw is.

Verder zijn het veldontwikkelingsplan en de aanvraag voor een milieuvergunning voor het Yellowtail-project, het vierde project in het blok, ingediend voor goedkeuring door de overheid en regelgevende instanties. ExxonMobil heeft ook al een FEED-contract voor de Yellowtail FPSO gegund aan het Nederlandse SBM Offshore. Dit wordt de grootste productie-eenheid die ooit door SBM is gebouwd.

Een aan ExxonMobil gelieerde onderneming, Esso Exploration and Production Guyana, is de exploitant en heeft een belang van 45 procent in het blok. Hess Guyana Exploration heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana heeft een belang van 25 procent.

In een aparte verklaring op vrijdag bevestigde Hess ook de eerste olie van de Liza Unity FPSO. Hess Corp. CEO, John Hess, merkte op: "De wereld zal deze goedkope oliebronnen nodig hebben om aan de toekomstige vraag naar energie te voldoen en een betaalbare, rechtvaardige en veilige energietransitie te helpen verzekeren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May