Continuïteit pluimveesector in gevaar; tekort aan broedeieren
10 Feb 2022, 04:16
foto


De Coöperatieve Vereniging Pluimveehouders Suriname (CVPS), een groep van kleine en middelgrote kippenkwekers, betreurt de gang van zaken in de pluimveesector. Deze groep heeft het ontzettend moeilijk. Er zijn kwekers die failliet zijn gegaan en weer anderen die wachten op het moment dat de overheid ingrijpt, voordat zij weer een kweek zullen inzetten.

Prioriteit nummer 1 is de werkelijke, waarheidsgetrouwe inzage in hoeveel kuikens op een bepaald moment in de kweek zijn, dit om enorme overschotten en grote schaarste aan kip en ei te voorkomen. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de consument steeds de kweker scheef aankijkt wanneer er schaarste is en de prijzen sky high zijn, maar niet beseft of weet hoeveel de kweker verliest wanneer er overschotten zijn.

De organisatie heeft het antwoord hierop als prioriteit 2 in werking treedt namelijk het productschap. Dit is een systeem waarbij vertegenwoordigers van alle geledingen in de pluimveesector en ook deskundigen van de overheid het controle- en sturingsorgaan van de totale pluimvee-industrie zullen vormen. Regelgeving en of een wettelijk kader zal hiervoor klaargestoomd moeten worden. Hierdoor kunnen o.m. de overschotten en schaarste tot een minimum beperkt worden.

Prioriteit nummer 3 is constant kwaliteitsvoer voor de mammoetkweker, maar ook voor de individu die enkele kippen kweekt voor het gezin. Uiteraard tegen de meest voordelige prijs, zodat kip en ei goedkoper op de markt gebracht kunnen worden. Deze component is het hoogste bedrag in de kostprijs.

En prioriteit 4 is dat de Veterinaire Dienst qua apparatuur en adequate controle op de sector geupgrade wordt. Betere apparatuur, meer deskundigen en deskundigheid voor de controle op: de kwaliteit van de breeders, broedeieren, hatcheries, kuikens, kippenhokken, de kweek zelf, de uit te voeren vaccinaties, het in de gaten houden van Internationaal geldende standaarden voor de export van kipproducten, de voerkwaliteit, noem maar op, zodat wij ook aan de eisen van local content en de mogelijke export van ei, kip alsook kipdelen kunnen voldoen.

Op dit moment staat er een schaarste te wachten van kip en kipdelen die merkbaar zal zijn in de 3e en 4e week van maart indien er niet voldoende broedeieren uitgebroed kunnen worden. Deels van de breeders die de hatcheries hebben en het ander deel dat geïmporteerd moet worden.

Een deel van de kleine en middelgrote kippenboeren kan dan niet over die hoeveelheid kuikens beschikken om de prijs van kip stabiel te kunnen houden dus om te voorkomen dat er een schaarste ontstaat. Evenwel verneemt CVPS dat de grote en megagrote kwekers nimmer klagen en vraagt zich af of er geen kartelvorming is. Nu is bij de hatcheries en importeurs van broedkuikens een strijd gaande, die hopelijk vanwege de onderlinge concurrentie zou kunnen leiden dat de kleine en middelgrote kwekers daarvan profijt zouden kunnen hebben bij de kwaliteit en de goedkopere aanschaf van kuikens. 

Echter zullen de kwekers die nu niet over de benodigde slachtkuikens kunnen beschikken om hun bedrijfje draaiende te houden in de problemen geraken als de overheid geen oplossing kan brengen m.b.t. de broedeieren die op de haven liggen of nog geïmporteerd moeten worden.

Met deze noodkreet hoopt de CVPS overheid en samenleving te hebben geïnformeerd over de situatie waarin de kleine en middelgrote pluimveehouders zich nu bevinden, terwijl de Wereldbank, de IDB, het IMF en zelfs ook de president steeds aangeven dat de kleine en middelgrote ondernemers de backbone zijn van de economie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May