Blikveld en blikpunt
08 Feb 2022, 13:41
foto


Blikveld kan overdrachtelijk gebruikt worden; het verwijst dan naar de belevingswereld, de complete set van meningen en begrippen die kan worden bevat of overzien. Beschouw iemands goede daden als een wit doek en diens slechte daden als zwarte vlekjes op het doek. De zwarte vlekjes komen op de voorgrond (blikpunt). Alle ogen worden gericht op de zwarte vlekjes. Zulks gebeurt in de politiek.

De goede daden van een regering worden door velen niet gezien als er zwarte vlekjes op het doek komen. Onze regering kampt met dit fenomeen: helaas heeft zij zelf haar witte doek bevlekt door o.a. nepotisme, dure auto’s voor bewindslieden, kwesties New Surfin, HPSG, Nickeriemarkt en zaaizaad perceel, onveiligheid burgers, armoede onder sociaal zwakkeren. Vooral het nepotisme heeft het verstand van velen beneveld.
Door deze zwarte vlekken heeft deze regering de steun van duizenden Surinamers verloren. Hoe herwint zij het aangetaste vertrouwen? Door de zwarte vlekken van het witte doek te verwijderen. 

Mahatma Gandhi
Haridas, zoon van Mohandas Gandhi, wilde in Londen rechten gaan studeren. Gandhi had de financiën niet. Een ondernemer gaf twee studiebeurzen. Gandhi mocht de bursalen uitkiezen. Haridas keeg de beurs niet van zijn vader, omdat Gandhi nepotisme verafschuwde: nepotisme is de eerste schrede van wanbeleid en leidt tot ongeloofwaardigheid en wantrouwen.

De vrouw van Gandhi moest op zoutloos dieet, maar ze lustte het niet. Gandhi kon haar niet overtuigen, ze verweet hem van gemakkelijk praten. Om haar te overtuigen besloot Gandhi vijf jaar lang zoutloos te eten. Onze politici moeten van deze levenshoudingen van de Mahatma de boodschap overnemen. De regering moet het goede voorbeeld geven. Dat is de beste manier om het volk te overtuigen.

Blik op witte doek
Hoewel het mens eigen is om te kijken naar de zwarte vlekken, is het oneerlijk om de verworvenheden van deze regering te verdringen. Deze regering heeft ondanks de financiële ravage die zij aantrof, een groot aantal zaken gerealiseerd zoals:
1. Een maandelijkse uitkering aan de sociaal zwakkeren zonder baan.
2. Verhoging van AOV en kinderbijslag
3. Salarissen van ambtenaren kunnen betalen zonder geld te lenen.
4. Verhoging belastingvrije grens tot SRD 4000
5. Verhoging pensioenen en salarissen
6. Financiënminister heeft SRD 411 miljoen afgelost bij de CBvS.
7. Aflossing schuld aan IMF en succesvolle afhandeling van de schuldsanerings-problematiek. Uitstel van betaling van buitenlandse leningen.
8. De reis van president Santokhi naar Dubai heeft Suriname $ 20 miljoen opgeleverd ( bedrijf uit Dubai schenkt een 'douane systeem' twv $ 20 miljoen ) en krijgt Suriname $ 100 miljoen voor de bouw van een oliehaven.
9.  Aanpak corruptie: terugdraaien van beschikkingen van uitgegeven percelen Cultuurtuinlaan. De regering heeft ruim 60 zaken voor onderzoek doorgestuurd naar het OM en de CLAD.
10. In beslag nemen van bijkans 100 containers met houtblokken.
11. Versterking van de zittende en staande magistratuur.

Verwijzen naar vorige regering
Critici vinden dat deze regering de vorige regering niet steeds de schuld moet geven. Blijkbaar zijn de criticasters vergeten wat voor ravage deze regering heeft aangetroffen: bijna 225 leningen, waarvan 169 in vreemde valuta en 56 in SRD, vervreemden van miljoenen euro’s kasreserves en vrijwel een lege staatskas. De vorige regering had haar zin en zaligheid gericht op lenen en verkwisten. Deze regering stuit dagelijks op de Augiasstal; begrijpelijk dat zij het volk steeds eraan herinnert. De criticasters moeten met realistische oplossingsmodellen komen en de handen uit de mouwen steken om uit het diepe dal te helpen geraken. Alleen met geleend geld kon de vorige regering armoede enigszins bestrijden en salarissen betalen. Goed dat die regering is weggestemd, anders zou het leengedrag worden voortgezet en zou Suriname nu hoogstwaarschijnlijk onder het juk van een andere mogendheid zitten: verpanding van bedrijven als Staatsolie, Telesur en EBS.

Binnenhalen IMF       
Deze regering had geen andere mogelijkheid dan de stap maken naar het IMF. De IMF eisen zijn voor de sociaal zwakkeren moordend. Maar het moest een keer gebeuren dat Surinamers worden geconfronteerd met de realiteit van ons kunnen. We hebben altijd boven ons stand geleefd. De staat mag elektriciteit, gas en brandstof niet subsidiëren voor welgestelden. Het is te zot voor woorden dat decennialang deze branches werden gesubsidieerd. Geen enkele andere regering heeft gedurfd haar vinger eraan te branden. Ode aan deze regering. Maar de sociaal zwakkeren moeten goed worden gecompenseerd. Deels vindt compensatie plaats, maar dat is bij lange na niet voldoende. Het ministerie van Economische Zaken moet eindelijk gedegen beleid maken. De handel profiteert weelderig van de slappe houding van dit ministerie.

Deze regering is straks twee jaren aan het bewind. Zij heeft veel bereikt, maar door de zwarte vlekjes zien velen de verdiensten niet. Zij moet de zwarte vlekjes van het witte doek verwijderen en de onderlaag meer tegemoet komen. En de oppositie die nu moord en brand schreeuwt, zou de handen in eigen boezem moeten steken. Zij doet er goed aan om zijn beladen verleden niet achter zich aan te slepen, maar zich constructief op te stellen.
People don’t remember the 100 times you help them, only the one time you don’t.

Soerdj Badrising &
Jack Mohanlal

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May