Hoop voor langer leven
20 Aug 2011, 16:30
foto
Voor een optimale testen, wordt SRT1720 gegeven aan muizen op een hoog calorie dieet. Van links naar rechts: muis op standaard dieet, muis op hoge calorie dieet + SRT1720, de muis op hoge calorie dieet en geen SRT1720. Muizen in de tweede categorie leefden 44 procent langer op het gemiddelde. (Doug Hansen / National Institute on Aging / National Institutes of Health)



De fontein van de jeugd is een legende, maar een bron van langer leven lijkt dichtbij. Onderzoekers hebben een nieuwe drug uitgevonden die muizen gemiddeld 44 procent langer doet leven. De drug is een synthetische stof die SRT1720 wordt genoemd en is ontwikkeld door Sirtris, een farmaceutisch bedrijf in Cambridge, Massachusetts.

Wetenschappelijke verslagen maakten donderdag melding van het onderzoek. The New York Times rapporteerde dat versies van SRT1720 nu worden uitgetest op mensen. Het doel is te komen tot een pil opdat de voordelen van deze drugsoort beschikbaar worden voor het grote publiek.

In een interview in 2007 in het programma 'Nightline' kwamen David Sinclair en dr. Christoph Westphal, twee van de drie co-voorzitters van de Scientific Advisory Board Sirtris aan het woord. Sinclair was de wetenschappelijke genie van het bedrijf en Westphal zijn primaire investeerder.

Het duo deelde een passie om te profiteren van de ontdekking van Sinclair. Hij ontdekte dat resveratrol, een bestanddeel van rode wijn, de genen die veroudering controleren activeerde. Hierdoor leefden de muizen die de drug in zijn studie kregen toegediend 30 procent langer, dan muizen die de drug niet hadden gehad. SRT1720 is ontwikkeld om resveratrol te imiteren.

"Denk aan een Pac-Man die dingen in de cel reguleert, bevestig resveratrol aan de Pac-Mac en maakt het actiever,” zei Sinclair “de drug draagt de cel op efficiënter te werken, gaat tekeer tegen de stofwisseling en de algehele gezondheid van de cel en maakt deze resistent tegen verouderingsziekten.

"Als we gelijk hebben, zal deze drugs enorm succesvol zijn en hardnekkige ziektes kunnen genezen,” zei Westphal. "Als we het bij het rechte eind hebben, is dit een game-changer."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May