Haïti: Leider belangengroep dringt aan op overgangsregering
05 Feb 2022, 14:43
foto
De Haïtiaanse econoom Fritz Jean, die een initiatief van het maatschappelijk middenveld leidt, roept op tot de oprichting van een tweejarige overgangsregering om de veiligheidssituatie van het land te verbeteren voordat er verkiezingen worden gehouden in Haïti. (Foto: Reuters)


De leider van een groep Haïtianen die zich zorgen maakt over de toekomst van het Caribische land, riep vrijdag op tot de vorming van een voorlopige regering om de veiligheid te versterken en over twee jaar vrije verkiezingen te garanderen. De natie van 11 miljoen mensen - de armste van het westelijk halfrond - bevindt zich in een politiek vacuüm sinds de moord op president Jovenel Moise in juli. Door bendegeweld zijn sommige politici bezorgd dat Haïti niet in staat is om verkiezingen te houden.

"We bevinden ons dicht bij een situatie van chaos", zei groepsleider Fritz Jean, een econoom, in een Zoom-interview vanuit zijn huis in Port-au-Prince. Hij voegde eraan toe dat kiezers niet zouden kunnen deelnemen gezien de veiligheidsproblemen van het land.

De groep, die zichzelf het Montana-akkoord noemt voor het Montana-hotel in Port-au-Prince waar ze elkaar hebben ontmoet, heeft voorgesteld dat Jean (65) een voorlopige regering leidt ter vervanging van premier Ariel Henry.

De groep bestaat uit maatschappelijke leiders, voormalige politici, journalisten, economen en ondernemers die elkaar bijna een jaar hebben ontmoet om een ​​gemeenschappelijk politiek platform te bespreken.

Henry, gesteund door de Verenigde Staten en grote buitenlandse mogendheden, heeft de afgelopen dagen getweet dat de volgende regering alleen via verkiezingen zal komen.

Geraadpleegd over het Montana-akkoord, verwees het kabinet van de premier Reuters naar een toespraak van Henry in januari, waarin hij zei dat er geen wettelijke of constitutionele manier was om een ​​legitieme interim-president te kiezen.

Haïti's bendes hebben steeds vaker op klaarlichte dag ontvoeringen gepleegd, hele buurten staan ​​onder bendecontrole en overheidsfunctionarissen hebben staatsevenementen moeten annuleren vanwege vuurgevechten tussen politie en criminele groepen.

"We kunnen niet praten over verkiezingen in tijden van dergelijk geweld in het land. Als je niet kunt deelnemen, welke geloofwaardigheid kunnen deze verkiezingen dan hebben?" zei Jean.

"Als je in deze omgeving verkiezingen hebt, kan dat betekenen dat je meer controle moet geven aan bendes", zei Jean, opmerkend dat de regering de helft van Port-au-Prince niet controleert en dat de hoofdstad niet over de weg bereikbaar is vanwege de aanwezigheid van bendes .

Het voorgestelde overgangsplan komt op het moment dat Henry's regering wordt geconfronteerd met een legitimiteitscrisis. Maandag markeert het verstrijken van Moise's ambtstermijn, waardoor Henry, een neurochirurg die kort voor de moord door Moise tot premier werd benoemd, zonder officieel mandaat achterbleef. Wetgevers hebben op dezelfde manier hun termijn zien aflopen.

Jean zei dat het Montana-akkoord, dat allianties heeft gesmeed met andere politieke en maatschappelijke groeperingen, de basis heeft gelegd om legitieme autoriteiten te creëren wanneer verkiezingen mogelijk zijn. "Dit was een eerste stap voor mensen om een ​​consensus onder hen te hebben, voor mensen om een ​​gemeenschappelijke visie te delen over waar we heen moeten", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May