Amnesty International: Toename moorden verslaggevers
04 Feb 2022, 18:50
foto
Latijns-Amerika blijft een zeer gevaarlijke regio voor de verdediging van mensenrechten en onafhankelijke journalistiek, legt Erica Guevara-Rosas uit. Zij is directeur Amerika bij Amnesty International.


Amnesty International (AI) heeft deze week een rapport uitgebracht over de moord op verschillende mensenrechtenverdedigers en veel journalisten in de Latijns-Amerikaanse regio in de eerste maand van het jaar 2022. Volgens AI zijn minstens 20 mensenrechtenverdedigers en 4 journalisten omgekomen, wat zou weerspiegelen hoe serieus het is om die activiteiten in Latijns-Amerika uit te voeren.

"De moord op 20 mensenrechtenverdedigers en vier journalisten in slechts één maand is alarmerend en schetst een angstaanjagend beeld van wat het jaar kan brengen voor degenen die opkomen voor mensenrechten in Amerika als staten niet dringend actie ondernemen om deze trend te keren", zegt Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika bij Amnesty International.

"We moeten bouwen aan een toekomst waarin het verdedigen van de mensenrechten op dit continent niet betekent dat je je leven riskeert. Het is absoluut noodzakelijk dat staten dringende maatregelen nemen om een ​​veilige en gunstige ruimte te garanderen voor de verdediging van mensenrechten en onafhankelijke journalistiek in de regio, en dat dit geen dodelijke activiteiten meer zijn", voegde ze eraan toe.

De moorden hebben plaatsgevonden in de landen die de afgelopen jaren als het gevaarlijkst werden beschouwd voor de verdediging van de mensenrechten: Colombia (13), Brazilië en Honduras (elk drie). Ook zijn een mensenrechtenverdediger en vier journalisten vermoord in Mexico, waar de berichtgeving steeds gevaarlijker wordt.

Van de 20 gesneuvelde mensenrechtenverdedigers waren er 18 betrokken bij activiteiten ten gunste van toegang tot land en de bescherming van territoria, evenals bij milieuzaken.

"Staten hebben de plicht om de moorden op een snelle, grondige, onafhankelijke en onpartijdige manier te onderzoeken, en met een primaire onderzoekslijn die rekening houdt met het werk van mensenrechtenverdedigers of journalistiek werk. Het uitbannen van straffeloosheid in deze gevallen is cruciaal om een ​​veilige omgeving te creëren voor het verdedigen van mensenrechten en om een ​​duidelijk signaal af te geven dat deze daden niet getolereerd zullen worden", vervolgde Guevara-Rosas.

In Honduras waren de drie slachtoffers twee inheemse sociale leiders en één verdediger van mensenrechten voor transgenders.

Alle 13 mensenrechtenverdedigers die in Colombia zijn vermoord, waren betrokken bij de territoriale verdediging van inheemse gemeenschappen en bij milieukwesties. Naast deze moorden zijn er dertien moordpartijen gemeld waarbij 40 mensen op het platteland van Colombia om het leven zijn gekomen.

"Onze regio blijft het gevaarlijkst voor de verdediging van mensenrechten en onafhankelijke journalistiek, omdat mensenrechtenverdedigers en journalisten de politieke en economische belangen van enkelen bedreigen, terwijl staten apathisch en nalatig blijven tegenover het geweld waarmee ze worden geconfronteerd", zei Amnesty International in een verklaring.

De organisatie had al bericht over het mislukte preventie- en beschermingsbeleid dat leidt tot een onveilige omgeving voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers in Colombia.

"De bescherming van inheemse, campesino- en Afro-afstammelingen in Colombia is niet effectief omdat het de structurele oorzaken van geweld niet aanpakt en vaak plaatsvindt zonder de juiste deelname van degenen die risico lopen," merkte Guevara-Rosas op."Verdedigers van gemeenschappen die gevaar lopen, zijn voortdurend onbeschermd, en bedreigingen, aanvallen en moorden zijn constant in het land dat wordt beschouwd als de gevaarlijkste ter wereld voor het verdedigen van de mensenrechten."

In Brazilië werden op 9 januari in San Francisco do Xingú, in de deelstaat Pará, de lichamen gevonden van drie leden van dezelfde familie die bekend staan ​​om het vrijlaten van schildpadden en het verdedigen van het land en de bescherming van het milieu. Het Federaal Openbaar Ministerie (MPF) heeft verklaard dat de gebeurtenissen plaatsvonden in een context van herhaalde aanvallen op milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers.

In Mexico werden in januari de journalisten José Luis Gamboa Arenas, Lourdes Maldonado, Alfonso Margarito Martínez Esquivel en Roberto Toledo vermoord. "Amnesty International vindt dat journalistiek alleen vrij kan worden beoefend in een omgeving die vrij is van bedreigingen, fysieke, psychologische of morele agressie of andere vormen van intimidatie en intimidatie", zei de organisatie toen het de Mexicaanse regering opriep om "concrete, snelle en effectieve maatregelen te nemen om het leven en de veiligheid van journalisten in Mexico te garanderen, en om deze moorden te onderzoeken.”

Ondertussen werd mensenrechtenverdediger Ana Luisa Garduño op 27 januari vermoord terwijl ze gerechtigheid zocht voor de vrouwenmoord op haar dochter.

"Het is tijd om te handelen, anders blijven er levens verloren gaan, levens die essentieel zijn voor het bouwen van een gelijkwaardige en rechtvaardige regio waar mensenrechten een realiteit zijn", concludeerde Guevara-Rosas.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May