OPEC+ bevestigt collectieve productie maart
04 Feb 2022, 14:54
foto
Ondanks de minieme productieverhoging van ruwe olie, blijft de vraag toenemen en het aanbod vertragen.


Tijdens de kortste bijeenkomst tot dusver in haar geschiedenis, heeft OPEC+ woensdag besloten om de collectieve productie in maart met 400.000 vaten per dag te verhogen. Het plan om de productie te verhogen blijft ongewijzigd, waardoor Brent opnieuw boven US$ 90 per vat zou komen met de gebruikelijke bescheiden productiestijging.

De Amerikaanse oliesoort WTI koerste vandaag voor het eerst sinds 2014 boven de 90 dollar per vat, tot 90,70 dollar, een stijging van 43 dollarcent. Voor de Europese oliesoort Brent wordt nu al 91,39 dollar per vat betaald, een stijging van 28 dollarcent.

De ministers van de OPEC+-alliantie, die via videoconferentie bijeenkwamen, bekrachtigden in slechts 16 minuten de maandelijkse productieverhoging van 400.000 vaten per dag voor maart. Sommige analisten, en mogelijk handelaren, hadden een hogere productiestijging verwacht, gezien de recente stijging van de olieprijzen tot boven de US$ 90, die grote olieconsumerende landen, waaronder de Verenigde Staten, zeker heeft gefrustreerd.

Eerder deze week had Goldman Sachs de mening geuit dat de OPEC+ zou kunnen besluiten om een ​​grotere productieverhoging voor maart aan te kondigen dan de gebruikelijke 400.000 vaten per dag, gezien de stijging van de olieprijs tot boven de US $ 90 en het potentieel voor hernieuwde ontevredenheid van grote olie-importeurs bij deze hoge prijsniveaus.

OPEC+ bevestigde echter de toename van 400.000 vaten per dag in recordtijd en plande niet eens een persconferentie na de vergadering.

Brent-prijs voor ruwe olie daalde woensdag weer naar US$ 90 per vat net na het nieuws over de bescheiden productieverhoging. Hoewel de nominale stijging bescheiden is, zoals in de afgelopen zeven maanden, hebben veel producenten binnen de OPEC+-groep moeite om hun quota op te pompen, waardoor er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de productietoename op papier en de werkelijke productiegroei, waardoor de markt krapper wordt dan wat veel analisten en voorspellers slechts een paar maanden geleden hadden geprojecteerd.

In de toekomst zal de markt nauwlettend in de gaten houden hoeveel van die toename OPEC+ daadwerkelijk kan opleveren, aangezien de helft van zijn leden tot dusver is achtergebleven bij het verhogen van de productie tot hun quota, terwijl meer producenten - met enkele uitzonderingen zoals Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – moeite zullen hebben om de productie te verhogen.

Volgens de productietabel die door de OPEC is verstrekt, zullen de leiders van OPEC+ - Saudi-Arabië en Rusland - in maart elk een quotum van 10,331 miljoen vaten per dag hebben. De volgende OPEC+ bijeenkomst is gepland op 2 maart.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May