De erfenis van verlies
30 Jan 2022, 10:45
foto


Te beginnen vanaf 1987 zijn wij anno 2022 zes presidenten en 11 ministers van Buitenlandse Zaken (Buza) verder, maar geen van deze totaal 17 personen, i.e. 13 mannen en 4 vrouwen zijn erin geslaagd een reservoir van professionele carrière diplomaten te creëren voor Suriname.

Tabel: Erfgenamen en erflaters van verlies


Bij haast iedere regeringswisseling is ervoor gekozen nieuwe 'diplomaten' te benoemen. Vermits de meeste politieke partijen niet beschikken over professionele diplomaten, moet worden teruggevallen op amateurs die vanuit een ander beroep de diplomatieke wereld binnenstappen en verder meestal niet van plan zijn de diplomatie als hun beroep en carrière te kiezen.  

Een interessante vraag is waarom buitenlandse regeringen  toestemming i.e. agrément verlenen aan niet-professionelen, dat wil zeggen, aan amateur-ambassadeurs.  Er kunnen twee redenen die hiervoor genoemd worden:
A.  Een amateur ambassadeur zal naar alle waarschijnlijkheid zwaar moeten leunen op zijn counterparts op het ministerie van Buitenlandse Zaken van zijn standplaats. Hij kan dus zwaar worden gemanipuleerd, geïndoctrineerd en door hem continu aan te spreken als 'Excellentie' wordt hij zodanig opgehemeld, dat hij volledig kneedbaar wordt in handen van de autoriteiten op zijn standplaats.
Zijn indiscreties zoals: overmatig drankgebruik, bezoeken aan cafés, nachtclubs en prostituees en zijn liefde voor het gokken en speculeren worden getolereerd, omdat die hem beter en nog meer chanteerbaar maken. Wie denkt dat ambassadeurs op hun standplaats niet in de gaten worden gehouden, draagt geen kennis van de diplomatie en leeft in een verkeerd tijdperk.

B.  De regering van de ontvangststaat zorgt ervoor dat zij in de zendstaat wel een professionele diplomaat benoemt en via hem/haar handelt zij haar zaakjes af, terwijl in ons geval, Suriname, zijn zaken met die buitenlandse regering door amateurs laat afhandelen. Het behoeft weinig verbeeldingskracht dat in de finale analyse de grote verliezers land en volk van Suriname zijn.

De onwetendheid en hulpeloosheid van een amateur-ambassadeur wordt verergerd wanneer zijn vervanger i.e. de deputy chief of mission ook een amateur is. In ons verpolitiseerd diplomatiek apparaat willen  onze politici niet beseffen dat de tweede positie op een ambassade de laatste toetsings- en trainingsgrond is voor ambassadeurs. Deze positie moet alleen gegeven worden aan personen die ambassadoriaal zijn. De tweede positie op een ambassade moet nimmer gegeven worden aan personen, die niet de kwaliteiten en capaciteiten hebben voor het ambassadeurschap. Dat is verlies van investeringen en tijd.

Geen vernieuwing
De in 2020 aangetreden regering-Santokhi en zijn minister Ramdin hebben niets nieuws gebracht bij de selectie en benoeming van diplomaten; de heren herhalen wat hun voorgangers hebben gedaan. Geen enkele vernieuwing, geen enkele hervorming en ook geen enkele poging voor het weer oppakken van het onder Henck Arron begonnen professionalisme. Zoals gebruikelijk zijn de ambassades verdeeld onder de coalitiepartijen, waarbij sommige partijen het monopolie hebben op één post, bijvoorbeeld, post Den Haag is sedert 1988 in handen van de VHP.

Van de sedert 1975 tot 2020 benoemde 93 ambassadeurs zijn 26 overleden, 45 gepensioneerd, de rest van ruim 20 ambassadeurs, zijn nog in leven, maar worden niet ingezet, omdat zij benoemd zijn/waren door vorige regeringen, en van wie gezegd is dat zij het beleid van de huidige regering niet kunnen uitvoeren. Volgens minister Ramdin “werkt de diplomatie niet zo”. Hij bedoelt  zo werkt de Surinaamse (amateur) diplomatie niet.

Wanneer over enkele jaren de heren Santokhi en Ramdin niet meer in functie zijn, staat hetzelfde lot de nu benoemde diplomaten te wachten. Hun opgedane kennis en ervaring zullen niet worden ingezet of gebruikt. Voor de Surinaamse belastingbetaler die de benodigde gelden voor hun salaris met zweet en tranen moet ophoesten, zijn het verloren investeringen en vergeefse offers.

De hoop dat Santokhi en Ramdin, gevoed door de drang om Suriname te verbeteren en, onder meer, op het ministerie van Buitenlandse Zaken, een rem zouden zetten op het voortzetten van een cultuur van vernietiging, verspilling van talent, van ervaring en deskundigheid, is ijdel gebleken.
Onze presidenten en minbuza's zijn gekomen en gegaan zonder een solide basis te leggen voor een, fundamentele en belangrijke steunpilaar van de diplomatieke dienst. Zij hebben één ding gemeen, een onwilligheid te professionaliseren wat geprofessionaliseerd moest worden. Vandaag lijdt Suriname eronder, omdat presidenten en minbuza’s met hun koorjongens en meisjes gefaald hebben een belangrijke werkarm van de diplomatie en democratie te professionaliseren.
 
President Santokhi en minister Ramdin zijn niet alleen de erfgenamen van verlies, maar ook de erflaters van verlies. En het volk van Suriname betaalt de prijs!

Rudie Alihusain
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May