Venezuela: Barinas kiest gouverneur
10 Jan 2022, 02:52
foto
Leden van de Bolivaraanse Nationale Militie bewaken de hoofdingang van een stembureau op de dag dat de deelstaat Barinas een herhaling houdt van de gouverneursverkiezingen, in Barinas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De kiezers in de Venezolaanse deelstaat Barinas, een bolwerk van de regerende socialistische partij en de geboorteplaats van de overleden voormalig president Hugo Chávez, gingen zondag naar de stembus om een ​​nieuwe gouverneur te kiezen. De familie Chavez regeert al twee decennia over Barinas, dat zich uitstrekt over de westelijke vlakten van Venezuela. Maar toen in november lokale en regionale verkiezingen werden gehouden, kwam de regerende socialistische partij niet als overwinnaar uit de bus.

In plaats daarvan beval het Hooggerechtshof de stemming te herhalen na het diskwalificeren van oppositiekandidaat Freddy Superlano. De beslissing volgde op een bevel van de controleur-generaal in augustus, waarin stond dat Superlano onder administratief onderzoek stond en werd gediskwalificeerd voor deelname.

Kandidaat van de regerende partij Argenis Chavez, de broer van de overleden voormalige leider, trok zich terug uit de herkansing, terwijl voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza het in plaats daarvan opnam tegen de nieuwe oppositiekandidaat Sergio Garrido.

De deelstaat heeft ongeveer 500 stemcentra, met zo'n 600.000 geregistreerde kiezers.

Na het uitbrengen van zijn stem vertelde Arreaza journalisten dat als hij wint, hij gesprekken zal voeren met alle sectoren van Barinas, inclusief de oppositie. Hij zei ook dat hij de lokale raffinaderij zal herstarten.

Garrido sprak zijn vertrouwen uit in zijn overwinning en zei: "De mensen van Barinas komen stemmen en vanavond zullen er feesten en vreugde zijn."

De vicepresident van de socialistische partij Diosdado Cabello en twee van de drie dochters van Chavez hebben Arreaza vergezeld, terwijl Garrido werd vergezeld door leiders van de vier belangrijkste oppositiepartijen.

Sinds november heeft de regerende partij geprobeerd de kiezers te overtuigen, onder meer door gesubsidieerde zakken voedsel te bezorgen en de benzinevoorraden op te voeren, waarbij belangengroepen en tegenstanders de maatregelen afkeurden als misbruik van staatsgeld.

Bij de stemming in november waren waarnemers van de Europese Unie aanwezig, die meldden dat de campagne werd gekenmerkt door "langdurig gebruik van staatsgeld". Bij deze verkiezing zijn geen waarnemers aanwezig.

Wat het resultaat ook is, het zal de controle van de socialistische partij over de meerderheid van de gouverneurs niet veranderen, maar zou een symbolische overwinning kunnen opleveren voor de gebroken oppositie.

Terwijl de regerende partij in november gouverneursposten won in 19 van de 23 staten van Venezuela, daalde het aantal stemmen volgens de verkiezingsautoriteiten tot 3,9 miljoen, vergeleken met 5,9 miljoen stemmen tijdens regionale verkiezingen in 2017.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May