Ramadhin: Uitbreiding testmogelijkheden coronavirus
08 Jan 2022, 08:41
foto


Het ministerie van Volksgezondheid is in overleg met diverse betrokkenen om de swabposten uit te breiden. Door de vele besmettingen, is het behoorlijk druk op de plekken waar testen worden afgenomen. Mensen staan in lange rijen om geholpen te kunnen worden. Daarnaast worden ook mogelijkheden bekeken om testen te laten verrichten via huisartsen. Dit wordt besproken met de Vereniging van Medici in Suriname, zegt minister Amar Ramadhin in gesprek met Starnieuws.

Naast de toeloop voor het swabben, is er ook veel animo voor prikken. Eerst wordt er gewerkt aan uitbreiding van de swabposten. Er is onvoldoende personeel om in te zetten voor uitbreiding van swabben en prikken. Er is ook personeel nodig voor mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen. De uitbreiding van de testen heeft grotere prioriteit. Ramadhin verwacht dat de toeloop om te swabben de komende periode zal aanhouden. Volgende week is er meer duidelijkheid over meer testmogelijkheden.

Volksgezondheid is hard bezig om meer testen binnen te halen. Er wordt ook overleg gevoerd met bevriende naties, zoals Nederland. De minister merkt op dat er ook veel testen worden geïmporteerd en zelfs in sommige supermarkten zijn deze te koop. Niet alle merken zijn echter even betrouwbaar. Het ministerie zal een lijst publiceren van merken die voldoen. Het zelf testen zou een onjuist resultaat kunnen geven als de instructies niet nauwgezet worden gevolgd. Daarom wordt nagegaan of artsen bereid zijn de testen te doen.

Wat vaccins betreft zijn de merken AstraZeneca, Sinopharm en in mindere mate Pfizer, beschikbaar. In januari wordt via Carfa nog een tranche Pfizer verwacht. De bewindsman benadrukt dat mensen niet moeten wachten op een bepaald merk. Alle vaccins die hier gebruikt worden, zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen die een booster moeten krijgen of zich nog moeten vaccineren, worden opgeroepen om niet te wachten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May