Chili: Parlement kiest na negen stemrondes nieuwe voorzitter
06 Jan 2022, 14:33
foto
Maria Elisa Quinteros werd verkozen na negen stemrondes op dinsdag en woensdag. (Foto: AFP)


Het Chileense parlement dat belast is met het opstellen van een nieuwe grondwet in de Zuid-Amerikaanse natie, heeft een nieuwe voorzitter gekozen. Na negen stemrondes op dinsdag en woensdag kozen leden van de constitutionele vergadering epidemioloog Maria Elisa Quinteros om de inaugurele president van het instituut, de inheemse Mapuche-professor en activist Elisa Loncon, te vervangen.

De wijziging was voorzien in de teksten van het 155-koppige orgaan, dat vorig jaar werd gekozen om de tekst op te stellen ter vervanging van de vorige Magna Carta in Chili, geproduceerd tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet.

Quinteros kreeg de 78 stemmen die nodig waren om Loncon in de post te vervangen. "We hopen dit proces verstandig te leiden", zei de 40-jarige. De overwinning van Quinteros werd woensdag verwelkomd door de gekozen nieuwe president van Chili, Gabriel Boric.

"Er zijn momenten waarop goed en hoopvol nieuws naar voren komt uit moeilijke situaties en ik geloof dat dit er een van is", schreef Boric op Twitter. "Reken op mij voorzitter om 100% mee te werken aan het constituerende proces."

De constitutionele vergadering heeft negen maanden, met een mogelijke verlenging van drie maanden, om de nieuwe grondwet op te stellen. Het moet dan naar een referendum gaan dat moet worden ingesteld door de regering van Boric, die op 11 maart aantreedt.

Boric, een 35-jarige voormalige leider van de studentenbeweging, werd vorige maand gekozen nadat hij zijn tegenkandidaat Jose Antonio Kast met meer dan 11 procentpunten had verslagen.

Hij wordt de jongste president van het land en heeft gezworen samen te werken met de constitutionele vergadering, met respect voor de autonomie van het instituut.

Hoewel de vorige versie van de Chileense grondwet de afgelopen decennia is gewijzigd, was ze alom impopulair en werd ze gezien als een bron van sociale ongelijkheid.

Chileense kiezers hebben in mei tientallen progressieve, onafhankelijke afgevaardigden gekozen om de grondwet te herschrijven - een verrassende klap voor conservatieve kandidaten die er niet in slaagden een derde van de zetels te bemachtigen om hun veto uit te spreken over voorstellen.

De nieuwe grondwet zal naar verwachting grote veranderingen voor Chili inluiden, waarbij milieuactivisten hopen dat het nieuwe bescherming zal bieden en inheemse leiders zeggen te hopen dat het zal helpen een nieuwe relatie tussen hun gemeenschappen en de staat tot stand te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May