Zaak journalist Pinas over een week bij de rechter
04 Jan 2022, 10:29
foto


De zaak van de mishandeling van journalist Jason Pinas is op de rol geplaatst van de rechtbank. Op 11 januari gaat deze zaak reeds voor. Dan wordt de journalist als getuige gehoord. Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak drie beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk als verdachte aangemerkt, maar zij zijn niet aangehouden.

De drie verdachten worden openlijke geweldpleging; mishandeling in vereniging; diefstal in vereniging en vernieling in vereniging verweten. Het Openbaar Ministerie had eerder in een bericht verklaard dat "een politieman en twee leden van ex-Jungle Commando" hebben toegegeven dat ze verkeerd gehandeld hebben. Zij zijn bereid hun verontschuldiging aan te bieden. Het is niet duidelijk wat de status is van de twee leden van ex-Jungle Commando.

De verdachten hebben verklaard dat zij niet hebben gezien dat de journalist foto’s van de binnenzijde van het voertuig van de vicepresident heeft gemaakt. Verder geven zij toe dat zij verkeerd gehandeld hebben en dat zij bereid zijn de schade te vergoeden en hun verontschuldigingen aan te bieden aan de journalist en de Surinaamse Vereniging van Journalisten. Op grond van het bovenstaande en het feit dat de journalist geen letsel heeft bekomen, zijn de drie verdachten na verhoor heengezonden. Het onderzoek in onderhavige zaak is nog niet afgerond.

Er is een storm van kritiek losgebarsten na het persbericht van het Openbaar Ministerie. Ook diverse advocaten hebben zich uitgelaten over de werkwijze van het vervolgingsapparaat. Pinas en de Surinaamse Vereniging van Journalisten hebben advocaat Georgette Leter in de arm genomen. Zij heeft de vorige week een brief geschreven naar het Openbaar Ministerie en duidelijk gemaakt dat deze kwestie voorgelegd moet worden aan de strafrechter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May