Richard Leakey, Keniaanse natuurbeschermer, overleden
03 Jan 2022, 08:38
foto
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (r) en voorzitter van de Kenyan Wildlife Service (KWS) Richard Leakey (l) poseren voor de pers nadat de president delen van naar schatting 105 ton ivoor en een ton neushoornhoorn die in beslag waren genomen van smokkelaars en stropers in het Nairobi National Park bij Nairobi, Kenia in brand stak. (Foto: Reuters)




Richard Leakey, een Keniaanse natuurbeschermer en paleoantropoloog die campagne voerde tegen de ivoorhandel om de slinkende Afrikaanse olifantenpopulatie te redden, is overleden.  Hij was 77 jaar.

Leakey vervulde jarenlang verschillende functies bij de overheid, waaronder als directeur van de door de staat gerunde National Museums of Kenya. Hij was tot tweemaal toe bestuursvoorzitter bij de Kenya Wildlife Service.

President Uhuru Kenyatta zei dat Leakey "ons land met onderscheid heeft gediend".

"Naast zijn vooraanstaande carrière in de openbare dienst, wordt Dr. Leakey geroemd om zijn prominente rol in de levendige burgermaatschappij van Kenia, waar hij een aantal instellingen oprichtte en met succes leidde."

Leakey was de zoon van paleontologen Louis en Mary Leakey, wiens werk hielp aantonen dat de menselijke evolutie in Afrika begon. Hij werd geroemd om zijn werk om wilde dieren te redden van stropers en voor het leiden van campagnes tegen de ivoorhandel.

Paula Kahumbu, een natuurbeschermer die aan het hoofd staat van WildlifeDirect, vertelde Reuters dat ze was begeleid door Leakey, net als veel andere jonge Kenianen.
"Zeer moedig, hij was een persoon die stond voor integriteit, of het nu ging om natuurbehoud, of het te maken had met archeologisch en paleoantropologisch onderzoek in musea of ​​dat het te maken had met politiek."

Leakey was van juli 1999 tot maart 2001 ook hoofd van de ambtenarij van Kenia, in een tijd waar toenmalig president Daniel Arap Moi onder druk stond van donoren om corruptie en andere inefficiënties in de regering aan te pakken. Hij was mede-oprichter van de Safina-partij in 1995.

Op het moment van zijn dood was hij voorzitter van het Turkana Basin Institute aan de Stony Brook University in de Verenigde Staten, dat onderzoek en onderwijs in paleontologie en archeologie in het noorden van Kenia bevordert.

Leakey was ook een fellow van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Royal Society en een honorary fellow van de African Academy of Sciences.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May