Journalist Pinas: Niet bang maar bezorgd
31 Dec 2021, 00:00
foto
Jason Pinas is niet bang, maar bezorgd over de veiligheid van zichzelf, zijn familie en zijn collega's. Hij wordt intussen beveiligd door het directoraat Nationale Veiligheid. (Foto: René Gompers)


Ik ben niet bang, wel erg bezorgd,” geeft Jason Pinas aan. De journalist is twee weken geleden door lijfwachten van de vicepresident mishandeld. Aan de vooravond van ‘owru yari’ zijn er twee handgranaten op zijn erf, op meters afstand van zijn woning, gevonden. “Het gevoel is niet prettig. Ik ga geen tough guy spelen,” benadrukt hij. De regering heeft toegezegd de persman te beschermen. “De ministers hebben verzekerd dat ik niet bang hoef te zijn, dat ik kan rekenen op de beveiliging van de overheid. Voor dit moment geeft dat een goed gevoel.”

Donderdag heeft de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) een spoedbijeenkomst gehad met de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, en Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. De bewindslieden hebben aangegeven dat ook zij snel resultaten willen zien van de onderzoeken; van de mishandeling en van de handgranaten.

De journalisten hebben benadrukt dat zij actie willen zien van de overheid, dat de schuldigen gestraft worden,  ze willen garanties dat deze zaken zich nooit meer voordoen. Het is niet de eerste keer dat de vicepresident mediamensen slecht behandelt. De SVJ wil dat de beelden vrijgegeven worden. Gebleken is dat bepaalde groepen mensen al toegang hebben tot de beelden waarop te zien is dat de verklaring van de vicepresident dat Pinas in de auto was, niet klopt, dat de journalist niet weerspannig was en dat hij op de grond is gegooid.

De journalisten willen ook dat de overheid aan zelfcorrectie doet. “De fout die hier is gemaakt, is in feite begaan door de regering,” licht Nita Ramcharan namens het crisisteam van de SVJ toe. “Het moet niet blijven bij ‘wij betreuren het en persvrijheid is belangrijk.’ De hele wereld kijkt. Je moet niet zeggen dat je persvrijheid hoog in het vaandel houdt omdat mensen kijken. Het is een way of life. De president moet de vp zeggen ‘dit kan niet’ en dan moet de vp misschien zeggen ‘inderdaad, het kan niet, ik ga het nooit meer doen.’ Dat is wat we willen, naast een grondig onderzoek en berechting van de daders.”

Journalist Pinas houdt zich kalm. Hij maakt zich wel zorgen. “Bang ben ik niet. Bang is misschien een te zwaar woord, maar ik ben bezorgd over de veiligheid van mij, mijn familie en andere collega's. Zoals het mij treft kan het alle andere collega’s ook treffen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May