Rasoelbaks ‘team zal rechtspraak naar hogere hoogten tillen’
30 Dec 2021, 07:35
foto
Vlnr: Dinesh Sewratan (lid HvJ), Sieglien Kasanpawiro-Sewdien (lid plv HvJ), Iwan Rasoelbaks (hofpresident), Cynthia Valstein-Montnor (lid HvJ en Garcia Paragsing (wnd. pg). (Foto: Ranu Abhelakh)



Het Hof van Justitie telt nu 30 rechters. Een mijlpaal voor de rechtspraak in Suriname. Het hof timmert al jaren aan de weg om het aantal rechtsprekers te vergroten. “lk kan u verzekeren dat het team van thans 30 rechtsprekers, maar ook de juridische ondersteuning, schrijfjuristen, griffiers en de functionarissen van de nieuw op te zetten bedrijfsvoering van het hof, de rechtspraak naar hogere hoogten zal tillen de komende jaren”, zegt hofpresident Iwan Rasoelbaks.

Hij sprak woensdag tijdens de installatie van Sieglien Kasanpawiro-Sewdien als lid-plaatsvervanger van het hof; zij is de 30e rechter geworden en gaat achter de groene tafel zitten in de units handel en familie in eerste aanleg. Om geen terugval te hebben in het aantal van 30 rechters en ondersteuning, moet er wel continu beleid gemaakt worden. De hofpresident wees onder andere op de pensionering van rechters. "Binnen tien jaren zijn ongeveer de helft van het huidige aantal rechters met pensioen en binnen twintig jaar zijn nagenoeg alle huidige rechters met pensioen inclusief collega Kasanpawiro-Sewdien - er zullen twee overblijven."

Het hof zal daarom om de drie jaren opleidingsmomenten inbouwen om nieuwe rechters en juridische ondersteuning aan te trekken. De ervaring bij rechtersopleidingen leert dat gaande weg het traject de helft uitvalt, zei de hofpresident. “Als er tien zijn, blijven aan het einde vier of vijf over in het systeem”. In de komende jaren zullen de opleidingen zoveel mogelijk aaneengesloten worden gehouden. “Hiermee hoopt het hof continuïteit te garanderen voor snelle en deskundige rechtspraak in onze natie.”

De rechtspraak is in transitie, haalde Rasoelbaks aan. Het hof richt zich ook op specialisaties in de twee sectoren civiel en straf, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. Hij stelde de opzet van de bestuursrechtspraak in het vooruitzicht, waaronder belastingrechtspraak. “De behoefte wordt hoe langer, hoe meer gevoeld om de bestuursrechtspraak op te zetten en zal hiermee niet getalmd moeten worden.” Werving en selectie van rechters zal zich dan ook hierop concentreren.

In goed overleg zal deze rechtspraak in orde gesteld worden, “maar met 30 rechters komen wij niet hieraan toe. Wij gaan zoetjes aan richting 40 en 50 rechters die nodig zullen zijn in het systeem.” Het ontwikkelen van de twee specialismen en opzet van het bestuursrecht zijn onderdelen van het meerjaren ontwikkelingsprogramma en het herstelplan voor de rechtspraak.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May