Barbados: Verkiezingen op 19 januari
28 Dec 2021, 07:30
foto
Premier Mia Mottley van Barbados zegt dat er halverwege januari algemene verkiezingen worden gehouden. (Foto: Reuters)


Slechts enkele weken nadat Barbabos een republiek werd, heeft premier Mia Mottley  maandag aangekondigd dat er op 19 januari algemene verkiezingen worden gehouden.

Barbados, een voormalige Britse kolonie die in 1966 onafhankelijk werd, koos in oktober Sandra Mason tot de allereerste president van het land ter vervanging van de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd. Mason werd op 30 november beëdigd als president.

In een toespraak van 37 minuten die op haar sociale-media-accounts werd uitgezonden, zei Mottley dat ze de verkiezingen wilde houden om de eilandnatie van iets minder dan 300.000 mensen bij elkaar te brengen, terwijl het strijdt om de verwoestingen van de Covid-19-pandemie te overwinnen.

"Medeburgers en inwoners, de datum waarop u naar de stembus gaat en uw volgende regering en uw volgende leider kiest om dit land door Omicron te leiden, om dit land door de moeilijke tijden te leiden die we nog steeds doormaken, door Covid en terug naar sociale en economische harmonie en welvaart, om dit land naar wereldklasse te leiden is 19 januari 2022", zei Mottley.

De afgelopen jaren was in Barbados de roep om volledige soevereiniteit en leiderschap van eigen bodem gestegen, waardoor het zijn lang onderhouden banden met de Britse monarchie beëindigde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May