Man versus Staat!
28 Dec 2021, 20:45
foto


Over enkele dagen zullen wij het nieuwe jaar verwelkomen. Het haast afgelopen jaar, was een zeer bewogen jaar gekenmerkt door allerlei dieptepunten, en toch was bijna alles wat de klok sloeg: corona! De wereld is al meer dan een jaar in de ban van dit zeer besmettelijk en dodelijk virus!

Om het virus (strategisch) te bestrijden, waren overheden genoodzaakt vergaande maatregelen te treffen ook als die een beperking van de vrijheid van burgers zou moeten opleveren. Het nieuwe normaal bracht met zich mee dat ter bescherming van de volksgezondheid, een aantal vrijheidsrechten werden ingeperkt. Ook in Suriname zijn wij niet bespaard gebleven van dit virus. Het jaar is begonnen met corona en zo te zien zullen wij het wederom op dezelfde manier beëindigen. Is het echt gekomen om te blijven? Zal de mensheid ooit verlost worden van dit euvel? Of moeten wij echt ons leven(lang) doorbrengen onder dit juk? Hoe het ook zij, de afgelopen tijd is duidelijk gebleken dat de overheid verantwoordelijk voor de algemene gezondheidszorg, nauwelijks erop toeziet dat burgers zich houden aan de maatregelen. Er is totaal geen controle op naleving!

Met het oprukken van de nieuwe variant, is dit absoluut niet goed te praten. Wij kunnen dan wel stellen dat de verantwoordelijkheid bij de burger zelf ligt, maar de overheid mag haar plicht (ook) niet verzaken! De overheid heeft de taak haar burgers te beschermen! Bij velen rijst dan ook de vraag waarmee deze laissez faire houding zijdens de overheid precies te maken heeft. Hoezo laat de overheid oogluikend toe dat de regels overtreden worden terwijl de (volks)gezondheid op het spel staat? Is de staat moe van de ongedisciplineerde burger(s), terwijl zij op cruciale momenten pijnlijk genoeg ook niet erg gedisciplineerd is geweest of is het een bewuste strategie voor het vervolgbeleid? Wie het 'patroon' de afgelopen tijd enigszins gevolgd heeft, zal denk ik doorhebben dat wij straks wederom 'geketend' zullen worden door allerlei ongewenste en beperkende maatregelen. Het is dus thans feesten en later de 'rekening' betalen!

Na een zeer turbulent jaar, is dat het laatste waar de bevolking op zit te wachten. Het volk verwacht verlichting, het volk kijkt uit naar de beloofde verbetering, naar herstel (van de economie) en oplossing voor de schrikbarend hoge prijzen. Het volk heeft reeds veel offers gebracht en hoopt in het nieuwe jaar een kwalitatief beter leven te kunnen leiden. Het volk hoopt dat het goed komt met Suriname.

Ik wens u allen een bezinningsvolle jaarwisseling toe en het allerbeste in het nieuwe jaar.

Nathalie Valpoort
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May