Paus: Sleutelwoorden huwelijk 'Alsjeblieft, bedankt, sorry'
27 Dec 2021, 06:49
foto
Franciscus schreef een brief aan getrouwde stellen die op zondag werd vrijgegeven, een rooms-katholieke feestdag ter herdenking van de familie van Jezus. (Foto: AP)


Paus Franciscus erkent dat de Covid-19-pandemie sommige familieproblemen heeft verergerd. Hij heeft getrouwde stellen aangemoedigd om hulp te zoeken en altijd drie sleutelwoorden in een huwelijk te onthouden: "Alstublieft, bedankt en sorry."

Franciscus schreef een brief aan getrouwde stellen die werd uitgebracht op zondag, een rooms-katholieke feestdag ter herdenking van de familie van Jezus. Het kwam halverwege een jaar lang van viering van de familie, die de paus had aangekondigd. In juni moet dat jaar worden afgesloten met een grote bijeenkomst in Rome.

In de brief zei Francis dat lockdowns en quarantaines, gezinnen hadden gedwongen meer tijd samen door te brengen. Maar hij merkte op dat zo'n gedwongen saamhorigheid soms het geduld van ouders en broers en zussen op de proef stelde en in sommige gevallen tot moeilijkheden leidde.

"Bestaande problemen werden verergerd, waardoor conflicten ontstonden die in sommige gevallen bijna ondraaglijk werden. Velen hebben zelfs het stukgaan van een relatie meegemaakt', schreef Francis.

Hij bood zijn steun aan die families en herinnerde ouders eraan dat het verbreken van een huwelijk bijzonder zwaar is voor kinderen, die naar hun ouders kijken als een constante bron van stabiliteit, liefde, vertrouwen en kracht. "Het stuklopen van een huwelijk veroorzaakt immens lijden, omdat veel hoop de grond in wordt geslagen, en misverstanden kunnen leiden tot ruzies en pijn die niet gemakkelijk te genezen zijn", schreef de kerkelijke wereldleider.

"Kinderen moeten uiteindelijk de pijn lijden om hun ouders niet meer samen te zien."

Hij drong er bij ouders op aan om hulp te blijven zoeken om conflicten te overwinnen, ook door te bidden. 'Onthoud ook dat vergeving elke wond heelt', zei hij.

Hij herhaalde een refrein dat hij vaak heeft gebruikt bij ontmoetingen met gezinnen en getrouwde stellen, waarbij hij de drie belangrijkste woorden in een huwelijk opsomde: "Alstublieft, bedankt en sorry."

"Laat na elke ruzie de dag niet eindigen zonder vrede te sluiten", schreef hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May