Criminaliteit in Suriname
27 Dec 2021, 20:37
foto


De laatste jaren lijkt de criminaliteit steeds meer te verruwen en te verharden. De nieuwe bestuurders lukt het maar nog om criminaliteit aan te pakken.
Een paar zaken worden hieronder door mij aangedragen, die allicht iets voor de beleidsmakers zouden kunnen betekenen:
- Honderd procent (wapen)controle uitvoeren: Een hele wijk van de buitenwereld voor een korte periode afgrendelen en alles en iedereen controleren op identiteitsbewijs, mensen die worden gezocht door justitiële autoriteiten, controle op illegale wapens, maar ook mankementen aan voertuigen, controle op openstaande boetes etc.
- De bestaande straffen verhogen, om als afschrikmiddel te kunnen dienen (voor illegaal wapenbezit).
- Het adequaat begeleiden van ex-gedetineerden, als ze op het punt staan in de maatschappij terug te keren. Aangezien er sommige criminelen vaker in hun oude patroon terugvallen. Men kan zich niet slechts richten op repressief beleid, lijkt mij. Bepaalde departementen zouden beter samen moeten werken om deze personen goed te begeleiden.

- Meer hulpmiddelen voor de politie en andere wetshandhavers, zoals meer camera’s en investeren in betere opsporingstechnieken (drones, vervoermiddelen en/of uitrustingen).
- De minister van Justitie kan tijdelijk een wet laten ontwerpen, waarbij wetshandhavers en officieren van justitie meer bevoegdheden worden toegekend (in samenspraak met het Parlement). Ook betere afstemming van informatie tussen douane, belastingdienst en ministerie van Financiën (In het kader van witwassen en kaalplukken van criminelen).

- Right man on the right place. Als bepaalde lieden niet correct functioneren, moet men ze gewoon vervangen. Het lijkt er soms op dat bepaalde mensen binnen Justitie en Politie baat hebben bij de oude constellatie van tot 2020 en of de huidige autoriteiten gewoon willen dwarsbomen.
- Extra personeel aantrekken van andere overheidsdepartementen en omscholen tot wetshandhavers dan wel ondersteunde taken te laten verrichten bij justitie. Denk bijvoorbeeld aan bureauwerkzaamheden. Ik denk dat hierdoor politiepersoneel zich meer kan richten op de 'core business' of te wel zich bezighouden met opsporingszaken en handhaving.
- Last but not least: een inleveractie van alle illegale wapens organiseren, waarbij men die straffeloos zou mogen deponeren bij de autoriteiten, zonder vervolging.

Wat ook opvalt dat bepaalde personen uit omringende landen zich frequent schuldig maken aan criminaliteit en zware misdrijven. Men zou kunnen denken aan door bijvoorbeeld om dit soort lieden hun verblijfsstatus in te trekken en/of een tijdelijk toegangsverbod tot Suriname op te leggen.

Een beter beloningssysteem voor leden van het KPS en andere justitiële medewerkers. Bij een goed beloningssysteem zou de kans minder aanwezig zijn op omkoping en fraude. Burgers zouden ook beloond moeten worden als men belangrijke informatie aan justitie zou doorspelen (Dit is Internationaal zeer gebruikelijk).
Wellicht mag deze uiteenzetting een trigger zijn om tot discussie te geraken.

Anand Gajadhar
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May