Tienduizenden vliegtuigpassagiers in misère door annuleringen
27 Dec 2021, 00:56
foto
Passagiers van luchtvaartmaatschappij Delta behoren tot de zwaarst getroffenen door de annuleringen. (Getty Images)


Tienduizenden vliegtuigpassagiers zijn getroffen door het schrappen van duizenden vluchten, aangezien een golf van Covid-gevallen personeelstekorten veroorzaakt. Volgens de FlightAware-website voor het bijhouden van gegevens, zijn sinds vrijdag en tijdens het kerstweekend minstens 7.000 vluchten geannuleerd.

Chinese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen lijken het zwaarst getroffen te worden, met verdere vertragingen en annuleringen die voor maandag zijn aangekondigd. Bedrijven zeggen dat de annuleringen te wijten zijn aan een positieve test van vliegtuigbemanningen.

Medewerkers die niet positief zijn getest, maar wel in contact zijn geweest met besmette personen, worden vervolgens gedwongen zichzelf te isoleren.

De geregistreerde Covid-gevallen nemen wereldwijd sterk toe, grotendeels gedreven door de Omicron-variant. Ondanks vroege bevindingen dat Omicron milder is dan andere coronavirusvarianten, maken wetenschappers zich zorgen over het enorme aantal infecties dat wordt geregistreerd.

Vandaag, zondag, werden meer dan 1.800 vluchten geannuleerd, waarvan meer dan 560 van of naar Amerikaanse luchthavens, volgens FlightAware. De zwaarst getroffen Amerikaanse bedrijven zijn Delta, United en JetBlue.

United waarschuwde eerder dat "een piek in Omicron-gevallen een directe impact had op onze cockpitbemanningen en de mensen die onze operatie leiden", eraan toevoegend dat het contact had opgenomen met getroffen passagiers, voordat ze naar de luchthaven gingen.

Omicron is nu de dominante soort in de VS.

Reizigers op de Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta, Georgia (Foto: Reuters)

De meest getroffen luchtvaartmaatschappij lijkt echter China Eastern te zijn met meer dan 390 gesloopte vluchten op zondag. De luchthaven in de Noord-Chinese stad Xi'an heeft meer dan 100 geannuleerde vluchten gemeld.

Meer dan 13 miljoen mensen in Xi'an hebben onlangs het bevel gekregen om thuis te blijven, terwijl de autoriteiten proberen een Covid-uitbraak daar aan te pakken.

Op Heathrow Airport in Londen zijn tot nu toe 60 vluchten geannuleerd.

Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University zijn wereldwijd bijna 5,4 miljoen mensen overleden aan het coronavirus. Er zijn meer dan 279 miljoen bevestigde gevallen.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October