President: Regering heeft op vele gebieden licht gebracht
25 Dec 2021, 00:00
foto


President Chan Santokhi zegt in zijn kerstboodschap dat de Covid-19 pandemie ook dit jaar een domper heeft gelegd op de viering, omdat de warme brasa's niet kunnen worden gegeven. Hij merkte op dat de regering op vele gebieden licht heeft gebracht. Het is de regering gelukt om in anderhalf jaar tijd orde te brengen in het financiële huishouden, merkt het staatshoofd op.

"Broeders en Zusters,
Lobi brada nanga sisa,
We zijn in de kerstperiode, en op 25 december, herdenken en vieren wij de geboorte van Jezus Christus. Een dag, die wordt gevierd, door mensen met verschillende geloofsovertuigingen, maar in het bijzonder de Christenen. Een dag, die ons bij elkaar brengt, maar ook dit jaar gaat het samenzijn beperkt zijn, door de Covid-19 pandemie. De Covid-19 pandemie heeft gemaakt, dat we ook dit jaar, de warme brasa’s helaas achterwege moeten laten. Dit legt zeker een domper op de viering van kerst. En toch is er licht, licht, dat ook kerst symboliseert.
Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer, aldus Jesaja 60, vers 1.

Op veel gebieden, heeft deze regering, het licht gebracht naar u. Op financieel vlak, waarbij het deze regering gelukt is, om binnen 1.5 jaar tijd, ons financieel huishouden op orde te krijgen.
Broeders en Zusters,
Beseft u, dat wij op eigen kracht, schulden aan het afbetalen zijn? Op financieel economisch gebied, hebben we als regering, licht gebracht met de IMF-deal, die na lang onderhandelen, eindelijk doorheen is, en dat zal een enorme verlichting brengen voor onze economie en gemeenschap.

Om deze verlichting te brengen, is het afgelopen jaar, voor ons land, een jaar met veel uitdagingen geweest. Een jaar, waarin wij allen op onze eigen wijze, veel offers hebben moeten brengen, zware offers, om het hoofd boven water te houden, maar bovenal, om een bijdrage te leveren aan het herstel van de economie.

Broeders en Zusters,
Ik dank u voor deze zware offers, samen hebben wij hard gewerkt en de vruchten gaan we ook samen plukken. Als uw president, dank ik u ten zeerste, niet alleen voor de offers, maar ook voor het volhouden, voor het geloof in mij, en kijkt u vandaag naar de koers. Dat zegt al genoeg. En daarom is 2021, ook een jaar geweest van solidariteit en verbondenheid. Ik heb gezien, dat wij als Surinamers, elkaar weten te vinden, op momenten, waarop de roep naar solidariteit groot wordt. Saamhorigheid en verbonden zijn, met elkaar, zijn voor ons kernwaarden, die in onze samenleving de drijvende kracht vormen, om gezamenlijk, dit prachtige land verder te ontwikkelen.

Echter beseffen wij, dat er meer verlichting moet komen. En met God aan onze kant, die ons geleid heeft door deze zware periode, is er nog meer licht in zicht, in het komende jaar. Maar, om het beter te hebben, moesten we dit jaar, door een diep dal. Dat is ook wat de Bijbel ons leert. Er is hoop! De beproeving, waarmee we te maken hebben, zullen we te boven komen, dat weet ik zeker. 

Ik weet, dat er velen in het land, hard werken om ervoor te zorgen, dat we richting het licht geraken. Mensen in de zorg, mensen in de handhaving en rechtspraak, mensen in het onderwijs, mensen in de landbouw en het bedrijfsleven; en mensen in het openbaar bestuur van ons land. Toen het moeilijk zat, gaf Jezus Christus het ook niet op. Juist toen het moeilijk was, benadrukte hij, dat wij onze naasten, lief moeten hebben. Hiermee drukte hij uit, hoe belangrijk de verbondenheid met de ander is.
 
Broeders en Zusters,
Voor bitterheid, racisme en haat, is er geen plaats. Wij als mens, hebben invloed op ons toekomstig lot, laten wij daarom met kerst, bewust worden van ons zijn, en van de solidariteit jegens elkaar. Daarom, bid ik elke maandag, op mijn kabinet, tezamen met een groep geestelijke leiders van verschillende gemeentes, voor kracht van de Here, om ons te steunen in onze werkzaamheden en, dat de Here ons mag leiden, op ons pad naar structurele en duurzame ontwikkeling van ons geliefd Suriname. 

Broeders en Zusters,
U ziet de resultaten, die we reeds geboekt hebben, op nationaal en internationaal niveau. We bereiken grotere hoogtes, maar, we zijn nog niet waar we moeten zijn. We zijn wel op het juiste pad. Samen groeien we, om steeds groter uit te pakken. Wij Surinamers zijn er niet op aard, om tegenover elkaar te staan. Daarvoor heeft God ons niet gestuurd op aarde. Ja, we kunnen onze meningsverschillen hebben, maar als het erop aankomt zijn wij één. De verschillen, vormen juist onze kracht. Samen, makandra, daar gaat het bij ons om. Zodat, we iedere Surinamer, de garantie kunnen geven, dat dit prachtig land, weer een land zal zijn van bloei, van vrede, van veiligheid, van vreugde…..a bromtyi dyari samenleving.

Daarom, schijnt het licht van kerst over ons land, met symbolisch een kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein, vol licht en warmte, geschonken door ondernemers. Laten we dit licht zien, als het licht, dat ons allen moet gaan leiden, om ons pad te verlichten, welke we moeten volgen, om ons land naar grotere hoogte te brengen.

In Lucas 8, vers 16 wordt de geest van Kerstmis op een schitterende wijze uitgedrukt: Wie een lamp aansteekt, zet hem niet onder een vat of onder een bed, maar plaatst hem op een standaard, zodat iedereen die binnenkomt het licht ziet. Immers, waar licht is is het goed!

Broeders en Zusters,
Op deze mooie kerstdag, de geboortedag van het kind Jezus, de zoon van God, die ons nieuwe hoop bracht, ben ik ervan overtuigd, dat wij samen een mooi Suriname kunnen creëren. Een Suriname, waarin de deugden: goedheid, verbondenheid, geweldloosheid, empathie, compassie, liefde en vergevingsgezindheid, ons iedere dag weer zullen inspireren, om Suriname te maken tot het prachtige land van onze dromen.  En, dit gaan wij samen creëren, met eenieder.

Broeders en Zusters,
In alle nederigheid,
Nogmaals zeer veel dank voor de offers, die u dit jaar heeft gebracht. Zonder u, zonder onze gezamenlijke offers, waren de resultaten nooit behaald. Ook, voor de boosheid, heb ik begrip, want ik weet dat de offers zwaar geweest zijn, voor de één zwaarder dan de andere, maar houdt u vast aan het positieve. Er schijnt al licht, veel licht, over onze donkere en zware dagen.

Broeders en Zusters,
Dank!
Ik wens u, mede namens de First Lady en de regering, zalige kerstdagen toe, en vraag u, om samen met ons het verlichte pad te bewandelen, het Goddelijke pad, zodat we zij aan zij ons geliefd Suriname duurzaam ontwikkelen, om zo een gezond en bloeiend Suriname na te laten voor ons nageslacht.
Moge het licht in ons zegevieren!
Fijne kerst en God Bless you."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May