Een echte Leider!
25 Dec 2021, 00:56
foto


(Aangeboden)

De geschiedenis heeft geleerd dat het voor vele leiders een (zeer) moeilijke opgave of zelfs onmogelijk is geweest om de macht in leven zijnde over te dragen aan opvolgers. Hierbij dient te rade gegaan bij hoeveel leiders in o.a. Suriname dit werkelijk is gelukt. Zonder meer moet worden aangegeven dat de leider groot van geest moet zijn om de hem/haar toebedeelde verantwoordelijkheden af te kunnen dragen.

Op 24 december 2021 zijn de verkiezingen geweest bij de Vereniging Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname- de grootste Hindoeïstische religieuze organisatie te lande- waarbij de nobele Voorzitter Dr.R.M.Nannan Panday de geschiedenis ingaat als een leider die na bijkans 60 jaren plechtig het voorzitterschap heeft overgedragen aan de jongeren. In dit kader is het van groot belang om van de meer dan 10 pagina’s tellend curriculum vitae een summier overzicht te geven van de uitermate verdiensten van deze grote zoon van Suriname.

Dr.Radjnarain Mohanpersad Nannan Panday is geboren op 21 oktober 1928 in het district Suriname. Na het basisonderwijs en de onderwijzersopleiding te hebben doorlopen was hij van 1947 t/m 1952 in diverse districten tewerkgesteld als onderwijzer. Daarna vertrok hij met een studiebeurs naar India en behaalde in 1955 zijn B.A. in de Economische Wetenschappen aan de Punjab University. In 1957 behaalde hij zijn M.A. eveneens in deze discipline aan de Universiteit in Rotterdam en in 1959 promoveerde hij tot Doctor aan de Universiteit van Amsterdam.  

Na een oriëntatieperiode in 1959 bij de U.N. Head Quarters in New York werd hij tewerkgesteld in Thailand als U.N. Technical Operations Assistant. Na een succesvolle betrekking bij de U.N. werd hij staflid bij het Bureau Landelijke Opbouw, Directeur Bureau Volksontwikkeling en Volksvorming, Beleidsmedewerker Planbureau Suriname en Hoofdambtenaar bij het Ministerie van Algemene Zaken. In 1969 werd hij Minister van Onderwijs, Cultuur en Volksontwikkeling en in 1972 Minister van Landbouw Veeteelt en Visserij. Van 1963 t/m 1977 werd hij achtereenvolgens gekozen tot lid van het Parlement tot ontbinding ervan in 1980. In 1966 is hij ook lid geweest van de commissie van Oprichting van de Universiteit van Suriname.

Van 1963 t/m 1967 is hij ondervoorzitter geweest van de Hindoegemeente Sanatan Dharm Suriname en vanaf 1967 tot de verkiezing van jl. de Voorzitter. Van 1964 t/m 1967 was hij de fractieleider van de VHP in het Parlement en van 1975 t/m 2002 ondervoorzitter van deze politieke partij. In de periode hierna werd hij ondervoorzitter van de Associatie voor Herstel Democratie in Suriname, President-Commissaris Landbouwbank N.V. en lid van de Staatsraad van Suriname.  

Enkele distinctieven die hij heeft verkregen zijn o.a.; jaarlijkse opname in “Who’s Who in the West-Indies, Personalities Caribbean, “Who’s Who in the World”, Groot Lint in de “Orden de Andres Bello” Primera Clase (Cultuur en Onderwijs) van Venezuela, Officier in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de Orde van de Gele Ster en vervolgens in 2012 Grootofficier.  

De Vereniging Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname heeft onder zijn leiding bijzondere verwezenlijkingen gehad o.a. het opzetten van meer dan 45 afdelingen (tempels), 16 scholen, een kindertehuis, begraafplaats, drukkerij, tv-station en niet te vergeten de verschillende projecten waarbij op frequente basis hooggeleerden uit o.a. India, Suriname hebben aangedaan voor het verzorgen van verschillende (religieuze) opleidingen voor de Pandits en geïnteresseerden.  Zijn fenomenale speeches  in verschillende landen en talen, niet alleen op het (inter) religieuze vlak maar ook in de politiek van Suriname hebben boekdelen gesproken en laten een grote stempel achter. Zijn leiderschap is gekenmerkt door daadkracht, consensus, voortvarendheid en tolerantie waarbij collisie zoveel mogelijk werd vermeden.  

Dr.R.M.Nannan Panday, nu de ere-voorzitter, laat een legacy achter waarop in het bijzonder de opvolgers goed kunnen voortborduren. Moge deze historische overdracht van leiderschap een voorbeeld zijn voor alle leiders; “Leadership is not about you; it’s about investing in the growth of others!”   

Pt.Nitin Jagbandhan

(De schrijver van dit artikel is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname - redactie Starnieuws)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May