Regering: Goedkeuring IMF mijlpaal voor uitvoering Herstelplan
22 Dec 2021, 20:35
foto


Een mijlpaal voor de uitvoering van het Herstelplan. Zo omschrijft de regering het besluit van het Internationaal Fonds (IMF) om het Herstelplan van Suriname financieel te ondersteunen. Het IMF heeft zo'n US$ 688 miljoen met een looptijd van drie jaar goedgekeurd voor de ondersteuning van het economisch Herstelplan van Suriname. Het Uitvoerend Bestuur van het IMF maakt direct US$ 56,4 miljoen over, terwijl de rest van het bedrag in fasen beschikbaar zal worden gesteld.

Het geld van het IMF zal helpen om de overheidsschuld te verminderen en veerkracht op te bouwen zegt de regering in een verklaring. Voorts zullen de sociale uitgaven worden uitgebreid om de meest kwetsbare groepen te ondersteunen.

De ontwikkelingspartners van het IMF, met name de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank, zullen technische hulp bieden voor de hervormingen. De overeenkomst maakt ook de weg vrij voor en ordelijke schuldherschikking, waarbij de terugbetaling van de Surinaamse schulden op een duurzame manier zullen geschieden.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is blij met de financiële ondersteuning van het IMF. "Het heeft vele maanden van diplomatiek lobbywerk gekost om dit te bereiken. En dat naast de implementatie van een uitdagende hervormingsagenda. Maar we hebben nu een besluit."

De regering heeft vele economische uitdagingen geërfd, bovenop grote fiscale en financiële noden en een zwakke en ongebalanceerde groei, zegt Achaibersing. Volgens hem is de regering vast van plan het Surinaamse huis op orde te zetten. "We repareren niet alleen het dak, maar tegen de achtergrond van wat we aangetroffen hebben, leggen we ook een nieuwe fundering. De offers die aan de bevolking gevraagd zijn om Suriname op een pad van welvaart te plaatsen, zullen in de komende maanden vruchten afwerpen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May