Booster biedt extra bescherming tegen besmetting
22 Dec 2021, 23:08
foto


In Suriname zijn er nog geen besmettingen geconstateerd met de Omicron-variant. De kans is echter klein dat dit zo blijft. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat door de hoge besmettelijkheid van deze variant per dag, wereldwijd meer mensen dan ooit worden besmet. Hoewel de ernst van het ziektebeloop bij een Omicron-infectie nog niet bekend is, geldt voor degenen die reeds volledig gevaccineerd zijn, dat een boosterdosis extra beschermt tegen besmetting.

Er zijn aanpassingen gedaan om vooral besmetting bij reeds gevaccineerden te beperken en daarmee de circulatie van het virus en besmetting van ongevaccineerden. Zo is de periode voor het toedienen van een boosterdosis na volledige vaccinatie verkort van 5 naar 3 maanden. Eerder was de minimumleeftijd al verlaagd van 40 naar 18 jaar.

Sinds deze week beschikt Suriname over een extra voorraad vaccins dankzij een schenking van bijna 65.000 doses AstraZeneca van Spanje. Inmiddels staat vast dat de meeste personen, die in Suriname met dit vaccin gevaccineerd zijn, nog altijd voldoende beschermd zijn tegen een ernstig ziektebeloop en ziekenhuisopname. Een derde booster dosis beschermt bovendien extra tegen besmetting, zodat zij met een geruster hart van de feestdagen kunnen genieten, zegt de voorlichting van volksgezondheid.

Volksgezondheid benadrukt dat zelfs als het ziekteverloop bij Omicron mild zou zijn, het door de hoge besmettingsgraad toch verkeerd kan aflopen in Suriname. Ervaring leert dat, hoe mild de variant ook is, een bepaald percentage toch ziekenhuis- en intensieve zorg nodig heeft. Indien de variant zich hier hetzelfde gedraagt als nu in zuidelijk Afrika, Europa en de Verenigde Staten, zal de zorg binnen 1-2 weken de druk niet meer aankunnen.

De volledige vaccinatie biedt naar verwachting nog wel voldoende bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Het nadeel is echter de lage vaccinatiegraad in Suriname. De helft van de bevolking is niet voldoende beschermd tegen een eventuele ziekenhuisopname of erger. Met de Omicron-variant in aantocht, is dat zorgelijk omdat deze bijzonder besmettelijk en voor niet-gevaccineerden waarschijnlijk wel gevaarlijk is.

In landen met een hoge vaccinatiegraad wordt binnen 1-2 weken een zorgelijk hoog aantal besmettingen
waargenomen. Een dergelijke stijging van besmette personen zal voor Suriname tot dramatische taferelen leiden, meent Volksgezondheid. Het ministerie zegt zich vooral zorgen te maken over een hoog aantal besmettingen bij nog niet gevaccineerde personen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May