MOP 2022-2026 aangenomen
20 Dec 2021, 20:01
foto
Het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2022-2026 is aangenomen met 32 stemmen vóór en 11 tegen. De NDP-fractie stemde tegen en de BEP heeft zich 'onthouden'. (Beeld: DNA)


Het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2022-2026 (MOP) is vandaag aangenomen in De Nationale Assemblee met 32 stemmen vóór en11 tegen. Het MOP heeft niet de zegen gekregen van de fractie van de NDP en de BEP. Tijdens de stemming zijn de leden van de BEP opgestaan en niet vóór of tegengestemd. Een motie van de NDP waarin gewezen werd op de situatie in het land, waarbij het volk het moeilijk heeft, is weggestemd met 13 vóór  en 32 tegen.

President Chan Santokhi voerde aan dat het MOP een strategisch document is dat in grote lijnen, de richting, prioriteiten en uitvoering uiteenzet, voor de groei- en moderniseringsfase, de laatste fase van de regeerperiode, en de jaren daarna. Het MOP dient in samenhang te worden beschouwd, met het Herstelplan 2020-2022. Het thema van het MOP is omdenken, verbinden en doen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkte op dat vele vragen niet zijn beantwoord, de stroomtarieven de helft minder kon zijn, waarbij SRD 1 miljard extra uit de zakken van de  burgers wordt gehaald. De deal met het Deense bedrijf HPSG maakt dat Suriname zich voor 25 jaar bindt en US$ 1.5 miljard meer zal uitgeven. Er ontbreekt strategisch beleid, onder andere over de toekomst van gas, het sociale paragraaf is zwak en er is volgens hem geen strategisch plan voor het binnenland. Ook diversificatie van de economie mist hij. BEP-fractieleider Ronny Asabina vulde aan dat er onvoldoende handvatten zijn voor kwaliteitsbewaking. Het is ook niet duidelijk wanneer de ordening van het grondenrechtenvraagstuk plaatsvindt, terwijl een plan voor ordening van de kleinschalige goudsector ontbreekt.

Vanuit de coalitie werd aangegeven dat het MOP geen statisch document is, maar de ontwikkelingsrichting aangeeft. Aangevoerd werd dat het gaat om welvaart en welzijn te brengen. Het streven is volgens Patricia Etnel (NPS) om een rechtvaardig en beter Suriname te hebben. Zij voerde aan dat woorden belangrijk zijn, maar daden nog belangrijker. Het volk zal op 25 mei 2025 oordelen. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May