Derde prik wordt voor iedereen boven 18 aangeraden
18 Dec 2021, 10:10
foto
Er is nu nog maar 47 procent van de doelgroep gevaccineerd. Met de opmars van de Omicron variant is de situatie gevaarlijk voor mensen die niet beschermd zijn.


De Omicron variant van het coronavirus, is zeer besmettelijk en kan een ondraaglijke druk op onze gezondheidszorg geven. “Maar we kunnen het enigszins beperken wanneer mensen, die langer geleden gevaccineerd zijn, een derde vaccinatieprik (boostershot) krijgen,” geeft Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team aan. “Daarom raadt het covidteam een derde prik nog meer aan voor iedereen vanaf 18 jaar.” Er is ondertussen minder keus uit de verschillende merken vaccins. Er komt geen Moderna meer. Pfizer zal over 3 weken op zijn. Van Sinopharm is er genoeg tot 2023.

Wereldwijd wordt het vaccinatiebeleid aangescherpt om de opmars van Omicron te stuiten. Naast het deels sluiten of beperken van het verkeer bij de grenzen en in de lucht, wordt in sommige landen de leeftijd verlaagd tot 12 jaar voor de derde prik. Ook is de wachttijd om het te krijgen verkort; van 6 naar 3 maanden. In Suriname is de wachttijd 5 maanden. De boosterprik was in eerste instantie bestemd voor iedereen vanaf 40 jaar om de Delta en de nieuwe golf besmettingen de baas te zijn.

Asin geeft aan dat uit de eerste studies onder andere door de gerenommeerde Oxford University, drie doses Pfizer bij 75.5% effectief is in het beschermen tegen de Omicron variant. Zo ook twee doses AstraZeneca gevolgd door een Pfizer booster was bij 71.4% effectief. Ook tweemaal AstraZeneca gevolgd door een AstraZeneca booster blijkt bij meer dan 70% van de personen te beschermen. Meer dan 16.000 personen hebben in Suriname een derde prik genomen.

In Suriname is alleen de leeftijdgrens aangepast om in aanmerking te komen voor de derde dosis vaccin. Iedereen vanaf 18 jaar mag de derde prik halen; ruim 47.500 personen. “De verkorte wachttijd wordt nog overwogen maar het moet ook verantwoord zijn gezien onze vaccin voorraad,” geeft Asin aan. Als ook de wachttijd verkort zou worden, zouden er 158.000 personen een derde prik moeten krijgen. Maar dat gaat nu niet door de schaarste aan vaccins. Er is nog een voorraad Pfizer voor drie weken, maar door de verruiming naar 18 jaar zal het sneller opraken.

Ondertussen is een nieuwe voorraad AstraZeneca van ruim 65.000 aangekomen. “Eigenlijk zouden we deze doses moeten bewaren voor de mensen die nog een eerste prik moeten krijgen,” merkt Asin op. “Er is nu nog maar 47 procent van de doelgroep gevaccineerd.” Asin maakt zich zorgen. “De mensen die niet gevaccineerd zijn en die nog geen Covid hebben gehad, lopen het grootste risico. Omicron is een gevaarlijke variant die heel erg besmettelijk is.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May