Dubois: “Ik kan mij niet terugvinden in uitspraak tegen Hoefdraad”
18 Dec 2021, 00:52
foto
Murwin Dubois, advocaat van Gillmore Hoefdraad.


“Ik kan mij niet terugvinden in de uitspraak tegen Hoefdraad, maar het besluit om verzet aan te tekenen, ligt aan mijn cliënt”, zei advocaat Murwin Dubois aan journalisten nadat het Hof van Justitie vrijdag vonnis heeft geveld tegen Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën. Hoefdraad is schuldig bevonden aan ambtsverduistering, overtreding van de Anti Corruptiewet en deelname aan een criminele organisatie.

Hoefdraad heeft twaalf jaar cel en gevangenneming opgelegd gekregen en een boete van SRD 500.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis. Het hof honoreerde het verzoek van het Openbaar Ministerie voor het verlenen van machtiging voor een Strafrechtelijk Financieel Onderzoek (SFO).

Dubois zegt dat het hof tot een oordeel is gekomen, hetgeen betekent dat hij het gerecht niet heeft kunnen overtuigen. “Dan moeten we nagaan waar het aan gelegen heeft dat de overtuiging niet is overgekomen.” Hij kan zich niet terugvinden in de motivering dat ook deelname aan een criminele organisatie is bewezen. “Het is handig dat wij het vonnis op papier krijgen. Dan zullen wij de strategie bepalen.”

Voor de raadsman is een van de meest opmerkelijke zaken dat het hof heeft aangegeven dat de Centrale Bank van Suriname is benadeeld, maar de Staat voordeel heeft getrokken. In de tenlastelegging wordt echter het verwijt gemaakt aan de minister van Financiën van persoonlijk voordeel. Dat er ook een SFO zal plaatsvinden, weet Dubois niet in hoeverre dat te rijmen valt met de conclusie van het hof dat de benadeling bij de bank heeft plaatsgevonden en de Staat voordeel heeft getrokken.

Nadat het hof de gevangenneming heeft gelast van Hoefdraad, kan volgens Dubois gesproken worden van een voortvluchtige verdachte. “Wij zullen kijken hoe wij daarmee zullen omgaan. Wij zullen het helder en duidelijk overbrengen naar de cliënt.” Bij het aantekenen van verzet moet Hoefdraad aanwezig zijn ter terechtzitting. Dubois zegt dat dit een van de aspecten is die hij met Hoefdraad zal bespreken. “Aan de hand van wat uit het gesprek volgt, kunnen we hem adviseren.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May