President: MOP heeft breed draagvlak
17 Dec 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi donderdag in De Nationale Assemblee.


Het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) is niet vanachter een bureau geschreven, maar op basis van vele studies en consultaties. Dit heeft president Chan Santokhi donderdag in De Nationale Assemblee gezegd. Hij en minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning benadrukken dat er een brede consultatie heeft plaatsgevonden. Er zijn volgens Achaibersing diverse data nationaal en internationaal gebruikt om het MOP op te stellen. Er zijn ook evaluaties van MOP's gemaakt, wat ook terug te vinden is in het document. De bedoeling van het MOP is om het leven van de burgers te verbeteren.

Naast ministeries zijn meer dan 140 bedrijven, experts, verenigingen, belangengroepen, politieke partijen en anderen geraadpleegd, deelde de president mee. Onder de diverse organisaties, die geraadpleegd zijn, bevonden zich organisaties van mensen met een beperking, groepen uit het binnenland, jongeren, vrouwen, en natuurbescherming. Daarnaast, is er een semi-landelijke survey gehouden. Er is draagvlak voor het plan, stelt Santokhi.

"Dit Meerjaren Ontwikkelingsplan kijkt naar de toekomst, namelijk naar het jaar 2050, en stelt daarvoor de bouwstenen vast. Het geeft aan, hoe wij daar kunnen komen, en die toekomst voor Suriname kunnen realiseren. Het geeft dus een pad aan, naar een toekomst, waarin Suriname een rechtvaardige samenleving heeft, waarin de volgende waarden worden waargemaakt: rechtvaardigheid, inclusiviteit, vrijheid, gelijkwaardigheid en duurzaamheid". Er wordt van elke sector, een SWOT-analyse gemaakt, legt de president uit. Er wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten, maar ook naar de kansen en uitdagingen/bedreigingen. Achaibersing merkt op dat vooral gekeken wordt naar de kansen.

De regering gaat er van uit dat het Internationaal Monetair Fonds op 22 december een positief besluit neemt over de ondersteuning van Suriname. Dan worden er ook extra deuren geopend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank. Dat zal volgens Santokhi de totale schuldherschikking ook mogelijk maken, en het vertrouwen in de economie versterken. "Op het gebied van olie en gas, zijn de vooruitzichten nog steeds goed te noemen, en de tijd nadert, dat wij daar ook de nodige besluiten zullen gaan moeten nemen," zegt de president. Er is heel goed voorbereidend werk gedaan, door Staatsolie "en we hebben er vertrouwen in, dat het goed komt".

"Wij moeten puinruimen, de economie stabiliseren, en starten met een fase van daadwerkelijke ontwikkeling en groei, op basis van sterk veranderde omstandigheden in de wereld. En nog veel meer, om een aangename, veilige en stabiele samenleving te realiseren. Om deze doelen te halen, zullen wij als samenleving gezamenlijk aan de slag moeten. Ik doe een beroep, op iedere Surinamer, om actief onderdeel te zijn van dit proces. Wij hebben onszelf en de wereld, iets moois te bieden, laten wij, die kans niet verkwanselen. Wij zijn, dit verplicht aan de huidige en de toekomstige generaties. Laten we ons niet afleiden van die maatschappelijke verantwoordelijkheid", roept de president de samenleving op. 

Diverse ministers zijn ingegaan op punten die twee dagen lang zijn aangekaart door Assembleeleden. Een deel van de vragen wordt meegenomen naar de begrotingsbehandeling die volgend jaar wordt gehouden. Vrijdag komen de Assembleeleden in tweede ronde aan het woord. De oppositionele fracties vinden dat de beantwoording niet concreet is geweest en heel wat vragen niet zijn beantwoord. Er is volgens de NDP-fractie onvoldoende samenhang tussen diverse beleidsaspecten. De NDP-fractie heeft zich behoorlijk gestoord aan de wijze waarop minister Achaibersing vragen beantwoordde. Na twee schorsingen vraagt Assembleevoorzitter Marinus Bee aan de minister om de antwoorden mee te nemen naar de tweede ronde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May