Haïti: Dodental tankwagen explosie stijgt tot 75
16 Dec 2021, 18:48
foto
Mensen staan ​​naast de overblijfselen van beschadigde gebouwen nadat een brandstofwagen ontplofte waarbij tientallen mensen omkwamen te midden van berichten dat omwonenden hadden geprobeerd brandstof uit het voertuig te halen voordat het ontplofte, in Cap Haitien, Haïti. (Foto's: Reuters)


Het dodental van een explosie van een brandstoftruck in Haïti is woensdag gestegen tot 75. Artsen spannen zich in om de gewonden te behandelen van een incident dat volgens functionarissen dodelijker was gemaakt door bewoners die het voertuig naderden in een wanhopige zoektocht naar brandstof.

Reddingswerkers hebben 61 lichamen geborgen op de plaats van het ongeval, dat maandag laat plaatsvond in Cap-Haïti, de op een na grootste stad van Haïti. Een directeur van het belangrijkste ziekenhuis van de stad zei dat nog eens 14 mensen waren overleden terwijl ze werden behandeld aan hun verwondingen.

"We hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen. Het ziekenhuis is niet gewend dat er zoveel gewonden zijn", zegt Jean Gracia Coq, medisch directeur van het Justinien University Hospital. "Door de tekorten hebben de mensen de voorzorgsmaatregelen niet in acht genomen die moeten worden genomen met betrekking tot brandstof."

De grote explosie van maandagavond verkoolde de gevels van verschillende huizen en winkels in de buurt, evenals auto's en motorfietsen op straat. Een getuige vertelde Reuters dat de tankwagen was omgekanteld nadat de bestuurder probeerde te voorkomen dat hij een motorfiets raakte.

Straatverkoper Marie-Ange Celicourt bracht een vriendin naar het ziekenhuis die gewond raakte bij de explosie. "Ze kwam al schreeuwend naar me toe: 'Ik ben verbrand! Ik ben verbrand!'" zei  Celicourt (39), terwijl ze in het ziekenhuis wachtte op haar vriendin, die ze alleen als Geraldine identificeerde. "Haar geval is ernstig. De dokter heeft me verteld dat een van haar longen is verbrand, maar dat hebben we haar niet verteld."

De Amerikaanse ambassade in Haïti heeft in een verklaring haar medeleven betuigd met de gewonden en de families van de overledenen.

Reddingswerkers hebben de zoektocht in het gebied afgerond, zegt Frandy Jean, hoofd van de Haïtiaanse brandweer voor de noordelijke regio.

'Ze waren gewaarschuwd'

De impact van de ontploffing werd verergerd omdat bewoners brandstof in hun huizen aan het opslaan waren en omdat sommigen de vrachtwagen naderden toen deze omsloeg.

"De chauffeur had de mensen gewaarschuwd niet in de buurt van de vrachtwagen te komen", vertelde Jean aan Reuters. "Ze luisterden niet. Ze droegen hun telefoons, die ze gebruikten (als zaklampen), en sommigen probeerden de tank met hamers te doorboren."

De tragedie leidde tot een emotionele klaagzang van paus Franciscus en een oproep tot gebed voor de Caribische natie, die dit jaar te maken heeft gehad met een brute golf van bendegeweld, een presidentiële moord en een verwoestende aardbeving.

Premier Ariel Henry bezocht dinsdag het belangrijkste ziekenhuis van Cap-Haïtien om slachtoffers te ontmoeten. Hij beloofde overheidsgeld vrij te maken als reactie op de tragedie en zei dat de overledenen zou worden begraven op een officiële staatsbegrafenis.

Woensdag was de eerste van drie dagen van nationale rouw voor de slachtoffers.

Haïti had bijna een maand lang te kampen met een verlammend brandstoftekort, te beginnen in oktober, toen een coalitie van bendes de toegang tot brandstofterminals blokkeerde, waardoor sommige bedrijven en ziekenhuizen gedwongen werden om gedeeltelijk of volledig te sluiten.

De bendes hebben vorige maand de blokkade opgeheven, maar veel Haïtianen zeggen nog steeds moeite te hebben om brandstof te vinden.

Bendes zijn machtiger geworden sinds de moord op president Jovenel Moise in juli, waardoor een politiek vacuüm ontstond en criminele groepen hun territorium konden uitbreiden.

Haïti werd in augustus ook getroffen door een verwoestende aardbeving waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen en huizen werden verwoest op het zuidelijke schiereiland van het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May