Lula blijft goed op spoor voor herverkiezing
16 Dec 2021, 06:07
foto
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, spreekt op het Forca Sindical-congres in Sao Paulo, Brazilië op 8 december 2021. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse voormalige leider Luiz Inácio Lula da Silva heeft een comfortabele voorsprong in de peilingen op weg naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De zittende president Jair Bolsonaro volgt met bijna 30 procentpunten minder. De resultaten van een peiling zijn dinsdag vrijgegeven.

Als de stemming vandaag zou plaatsvinden, zei 48% van de respondenten dat ze op Lula zouden stemmen, zoals de voormalige president algemeen bekend is, terwijl 21% op Bolsonaro zou stemmen, volgens de enquête van opiniepeiler Inteligencia em Pesquisa e Consultoria (IPEC), die werd gepubliceerd op nieuwswebsite G1.

Sergio Moro, een voormalige anti-corruptierechter die Lula de gevangenis in hielp komen voordat hij zich bij de regering van Bolsonaro aansloot om ruzie te krijgen met de conservatieve leider, werd derde met 6% van de stemmen.

In een tweede scenario waarin minder belangrijke kandidaten niet als optie werden vermeld, kreeg Lula 49% van de hypothetische stemmen, tegenover 22% voor Bolsonaro. Moro werd derde met 8%.

De peiling komt grotendeels overeen met een IPEC-enquête die in juni werd uitgebracht en laat zien dat Bolsonaro worstelt om weer grip te krijgen op de kiezers nadat zijn populariteit eerder dit jaar was afgenomen, deels als gevolg van zijn aanpak van de coronaviruspandemie, die meer dan 600.000 Brazilianen heeft gedood.

Het belicht ook Lula's opvallende ommekeer van zijn wel en wee in de afgelopen jaren. In de gevangenis toen Bolsonaro in 2018 werd gekozen, heeft het Hooggerechtshof Lula zijn corruptieveroordelingen verworpen, waardoor hij zich kandidaat kon stellen voor een nieuwe termijn. Lula regeerde in Brazilië van 2003 tot en met 2011.

IPEC interviewde 2.002 mensen van 9-13 december in 144 steden in heel Brazilië. Het onderzoek heeft een foutenmarge van 2 procentpunten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May