Parmessar vraagt ondersteuning voor afkomen HPSG-deal
14 Dec 2021, 01:46
foto
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP. (Beeld: DNA)


Suriname verbindt zich om gedurende 25 jaar 100 MW stroom af te nemen van het Deense bedrijf HPSG en daarvoor te betalen in US$, ongeacht de volledige afname van 100 MW, dus als Suriname bijv. 60 MW afneemt, zullen we toch voor 100MW moeten betalen en dat voor de komende 25 jaar. De fractieleider van de NDP, Rabin Parmessar, heeft een groot deel van zijn spreekbeurt tijdens de behandeling van het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) besteed aan de HPSG-deal. Hij rekent op ondersteuning van De Nationale Assemblee en van de gemeenschap om deze zeer nadelige overeenkomst af te wijzen.

"De overeenkomst geeft een vieze smaak die lijkt op het geval van New Surfin NV, waarbij overigens dezelfde ministers betrokken waren. Wat een toeval dat HPSG Suriname NV rondom dezelfde periode het levenslicht heeft gezien als New Surfin", stelde Parmessar. HPSG Suriname NV, is opgericht op 14 januari 2021 met een geplaatst en gestort kapitaal SRD 100.000, oftewel USD 4.694,84, niet eens US$ 5.000, betoogt Parmessar. "Deze jonge NV, zonder enige bewezen ervaring op het gebied van het opzetten en opereren van een  Waterstoffabriek van zo een omvang, tekent met de regering van Suriname een miljarden overeenkomst op 19 maart 2021, in 2 maanden na oprichting. DNA is op generlei wijze gekend bij deze overeenkomst. Maandenlang moesten wij aandringen om een kopie van de overeenkomst te ontvangen."

HPSG Suriname NV is van plan een groene waterstoffabriek van 100 MW te ontwerpen, financieren, bouwen, exploiteren en onderhouden. De termijn is 25 jaar en kan met een extra periode van 5 jaar verlengd worden. Alle betalingen dienen in US-dollar voldaan te worden. Bij late betalingen is de boete 6% rente per jaar. "Welke studie heeft de regering gedaan om na te gaan als wij deze hoeveelheid aan energie echt nodig hebben? Welke zijn de overwegingen geweest om deze deal aan te gaan? Is dit weer een friends and family deal?", stelt Parmessar.

Parmessar is gedetailleerd ingegaan op de overeenkomst en de prijs die de Staat moet betalen voor energie. Hij vindt de overeenkomst, waarbij US$ 0.11 per KWH betaald moet worden (afgerond US$ 100 miljoen op jaarbasis), een molensteen waarmee het land gebonden wordt. "Waar zijn de feasibility studies waaruit gebleken is dat er thans behoefte is aan nog maximaal 100 MW? Op welke wijze en vanwaar zal deze $100 miljoen gegenereerd worden zodat wij aan de betalingsverplichting kunnen voldoen? Op basis van welk artikel uit de Comptabiliteitswet ontleent de regering de bevoegdheid om voor DNA te bepalen dat DNA 25 jaren lang de begroting moet goedkeuren voor deze extra minimaal  $100 miljoen?"

"De regering kiest ervoor om energie voor de komende 25 jaar voor minstens het dubbele van onze eigen opwekkosten te kopen! Voorzitter, dis' na gro skin. Per jaar zullen wij afgerond minimaal US$ 50 miljoen meer betalen, dan wanneer wij zelf zouden opwekken. Voor 25 jaar gaan wij minstens US$ 1.2 miljard meer uitgeven, voorzitter. Ik herhaal: US$ 1.2 miljard meer! Voorzitter dit is a-nationaal, met kapitale letters", stelt de NDP-fractieleider. Hij pleit voor ontwikkelen van de gasindustrie in samenwerking met Guyana.

Volgens Parmessar heeft de overeenkomst met HPSG Suriname in een zeer moeilijk parket geplaatst. "We dienen ons te laten adviseren door onafhankelijke deskundige juristen of Suriname zonder kleerscheuren zich kan ontdoen van de overeenkomst van 19 maart 2021." De Republiek Suriname is geketend aan deze zeer nadelige overeenkomst. Het is van nationaal belang om deze dubieuze waterstof overeenkomsten af te wijzen. De regering, in het bijzonder de president en de betrokken ministers, zijn verantwoordelijk hiervoor, meent Parmessar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May