Oosterling adviseert meer waterproductiecentra op te zetten
13 Dec 2021, 04:46
foto


Marlon Oosterling, vertrekkend directeur van de SWM, adviseert de regering om meer waterproductiecentra op te zetten als op La Liberté, Commewijne: het winnen van water uit rivieren (meren of kreken) en te zuiveren tot schoon drinkwater. De waterputten raken op, de bevolking groeit. Ook is een deel van het waterleidingnetwerk aan vervanging toe. De projecten kunnen net als op La Liberté in “no time” opgeleverd worden als men doorgaat met de zelfde attitude van “aanpakken en uitvoeren”. De samenleving drukt hij ook op het hart om positiever te zijn, minder op de mobiel te kijken en de handen uit de mouwen te steken.

“Ik ben trots dat een droom werkelijkheid geworden is,” geeft Oosterling aan bij de officiële ingebruikname van het waterproductiecentrum La Liberté (WPC La Liberté). Hij is de overheid dankbaar voor de inzet om het project zo snel mogelijk opgeleverd te krijgen. Elk probleem is tijdig aangepakt en opgelost, deelt Oosterling mee. “En als we zo werken in dit land kan ik u verzekeren dat zaken in een versneld tempo geraken en we dit soort zaken kunnen neerzetten,” verwijst hij naar het centrum. Met het ‘state of the art’ watercentrum kunnen er in eerste instantie 12.000 huishoudens van schoon drinkwater worden voorzien. Het hele district nog niet, pas na meer investeringen. “Dit is nu tyien tori, het komt goed met dit project, dat verzeker ik u.”

Oosterling doet een beroep op de overheid om de andere waterproblemen in het land met evenveel voortvarendheid aan te pakken. Hij merkt op dat problemen zoals die zich in Nickerie afspelen waarbij waterbronnen droog zijn geraakt en nu naarstig naar nieuwe worden geboord, in het vervolg voorkomen kunnen worden. “Daarom wil ik de regering adviseren om in alle districten aan oppervlaktewater te doen,” geeft Oosterling aan. “Het klimaat verandert, we merken het. Wi e lasi watra. De pompen komen droog te liggen. We moeten er wat aan doen. Want stel je voor dat we morgen opstaan en niemand in Paramaribo water heeft. We zien wat er op Henar (Nickerie) is gebeurd. We moeten kijken om zo snel mogelijk kleinere van dit soort (WPC) stations te bouwen.”

Het waterstation van Moengo in Marowijne moet zo snel mogelijk vervangen worden. Het zou er in anderhalf jaar kunnen staan. Op Helena Christina moet het waterstation ook aangepakt worden. De bevolking en bedrijvigheid groeien, zo ook de vraag naar gezond drinkwater. Oude waterleidingen moeten vervangen worden. Bij sommige kan de druk niet verhoogd worden anders gaan ze knakken. Een groot deel is ook van asbest, nog meer problemen als die kapot gaan. SWM heeft al plannen klaar liggen. Oosterwolde rekent op de regering “want het  is nog geen 12 uur, maar aanpakken is aangeraden anders zullen er grote problemen zijn.”

“Laten we in dit land werken,” roept Oosterling op. “Laten we onze cel gebruiken na achten om te appen of wat dan ook. “Laten we positieve dingen doen in dit land. Dit land is zo klein dat we zaken zo snel mogelijk kunnen doen. Laten we geen mensen afkraken. We bereiken er niets mee. Laten we niet gefrustreerd in dit land lopen. Laten we werken. Want als je werkt bereik je grotere hoogten. Ik dank u.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May